Linkovi

Obama i Bajden položili venac na Grob neznanog junaka u Arlingtonu


Novoizabrani američki predsednik Barak Obama i novoizabrani potpredsednik Džo Bajden jutros su, dva dana pre inauguracije, svečano položili venac na Grob neznanog junaka na Arlingtonskom groblju u okolini Vašingtona.

Obama i Bajden potom su stajali mirno dok je gajdaš svirao "Taps" - tradicionalnu melodiju koja se izvodi na sahranama i komemoracijama američkih vojnika. Potpuni kontrast u odnosu na tu ceremoniju, jeste današnji koncert na stepenicama Linkolnovog memorijala, na kojem učestvuju brojne zvezde.

Obama i njegova supruga Mišel planiraju da prisustvuju koncertu We are the One na kojem će se pojaviti neka od najvećih imena industrije zabave, poput Bijonse, Bonoa, Brusa Springstina, Stivija Vondera, Džejmsa Tejlora, Meri Džej Blajdž, Ašera, Džejmija Foksa, Toma Henksa, Denzela Vašingtona, i drugih. Najbolji golfer sveta Tajger Vuds takođe bi trebalo da učestvuje u proslavi. Takođe danas, glumci, političari i brojne druge ličnosti čitaće odlomke iz američkog Ustava u muzeju medija takozvanom Newseum-u.

Barak Obama se juče tokom ceremonijalnog putovanja vozom od Filaldelfije do Vašingtona, obratiop grupama građana u Filadlelfiji, Vilmingtonu i Baltimoru, i pozvao Amerikance da se ujedine i reše probleme u zemlji. Voz popularno nazvan Obama Ekspress išao je putem Obaminog političkog heroja Abrahama Linkolna, koji je tom trasom putovao na inauguraciju 1861. Tokom svog mandata Linkoln je okončao ropstvo u Americi. Ogroman broj ljudi okupio se da pozdravi Obamin voz duž čitavog 220 kilometara dugog putovanja ka Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG