Linkovi

Izrael objavio jednostrani prekid vatre u Pojasu Gaze


Izrael je objavio jednostrani prekid vatre, okončavši time 22-dnevnu ofanzivu u kojoj je, kako navode palestinski zvaničnici poginulo više od 1200 ljudi, medju kojima i mnogi civili. Medjutim, Hamas je saopštio da izraelska deklaracija nije dovoljna i da će nastaviti da se bori.

Saopštenje o prekidu vatre objavio je kasno u subotu izraelski premijer Ehud Olmert posle sednice izraelskog bezbednosnog kabineta. Olmert je rekao da su svi ciljevi koje je Izrael postavio ispunjeni u potpunosti. Ciljevi Izraela bili su da uništi sposobnost Hamasa da vrši raketne napade na južni deo Izarela i da obustavi šverc oružja u Pojas Gaze tunelima preko granice sa Egiptom. Hamas je, medjutim, zahtevao brzo i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze i otvaranje pograničnih prelaza. Zvaničnici navode da je ekstremistička organizacija u subotu uveče saopštila da jednostrani prekid vatre od strane Izraela nije dovoljan da bi Hamas prekinuo borbu. Bar jedna raketa koju je ispalio Hamas pogodila je Izrael posle saopštenja premijera Olmerta o prekidu vatre. Izraelski premijer se izvinio narodu Gaze zbog teških gubitaka medju civilima, rekavši da će Izrael pomoći u humanitarnim i spasilačkim akcijama.

«Veoma žalimo što je bilo mnogo onih, koji su, uprkos, iskrenim nastojanjima izraelskih snaga, stadali u ovoj konfrontaciji. Želim da se izvinim u ime Vlade Izraela svima koji su nepravedno pretrpeli posledice u ovoj operaciji u Gazi,» rekao je Olmert.

Medjutim, to izvinjenje možda neće biti dovoljno da utiša pozive UN za pokretanje istrage o ratnim zločinima protiv izraela, naročito pošto je u najnovijem incidentu u subotu pogodjen kompleks UN kojom prilikom su poginula dva dečaka koji su se tamo sklonili sa više od hiljadu drugih ljudi. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je u subotu ogorčenost tim incidentom.

«Najsnažnijim rečima osudjujem ovaj nečuveni napad, koji je zapravo treći takav slučaj. Izraelski lideri su se izvinili i pružili mi uveravanja samo dva dana ranije da će poštovati objekte UN. Najodlučnije zahtevam punu istragu ovih incidenata i kažnjavanje odgovornih za te užasne akte,» rekao je Ban.

Egipat, koji je pokušavao da posreduje izmedju Izraela i Hamasa, sazvao je za nedelju sastanak sa evropskim liderima radi razmatranja primirja i humanitarnih akcija u Pojasu Gaze.

XS
SM
MD
LG