Linkovi

Izrael nastavio napade u Pojasu Gaze dok lideri razmatraju da li da prekinu ofanzivu


Izrael je danas nastavio napade na Pojas Gaze, dok izraelski lideri razmatraju da li da prekinu tronedeljnu ofanzivu protiv palestinske ekstremističke organizacije Hamas.

Očekuje se da izraelski Savet bezbednosti do kraja dana glasa o jednostranom prekidu vatre. Hamas je saopštio da će nastaviti borbu sve dok ne budu prihvaćeni njegovi zahtevi, što ukazuje da se organizacija neće osvrtati na izraelski prekid vatre. Izraelski zvaničnici kažu da su blizu ostvarenja ciljeva svoje ofanzive, koja je pokrenuta da bi se prekinuli raketni napadi ekstremista na Izrael.

Danas je prema Izraelu ispaljeno desetak raketa. Egipatski predsednik Hosni Mubarak, u današnjem govoru koji je prenosila državna televizija, zatražio je od Izraela da odmah prekine ofanzivu u Gazi i povuče se sa palestinske teritorije. Egipatski pregovarači i dalje posreduju u dogovaranju primirja između Izraela i Hamasa. Izrael je saopštio da je noćas izvršio vazdušne napade na 50 objekata Hamasa, među kojima su lokacije za lansiranje raketa i tuneli za krijumčarenje oružja.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija su saopštili da su dva dečaka poginula u mestu Beit Lahja na severu Gaze, kada je Izrael pogodio školu pod pokroviteljstvom Svetske organizacije u koju su se sklonile stotine civila. Najmanje 14 ljudi je ranjeno. Ujedinjene nacije traže da se povede istraga o ratnim zločinima. Izraelska vojska je od početka ofanzive granatirala nekoliko objekata Ujedinjenih nacija. Izrael tvrdi da je napadao objekte u koje su se sklonili palestinski ekstremisti.

U medjuvremenu zvaničnici Hamasa su u Kairu nastavili pregovore o prekidu vatre sa egipatskim posrednicima, sa kojima je juče razgovarao i izraelski izaslanik Amos Gilad. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun takođe je nastavio diplomatsku akciju razgovorima sa libanskim liderima. Palestinska zdravstvena služba navodi da je u izraelskoj vojnoj kampanji poginulo 1200 Palestinaca, od kojih su tri stotine deca. Od početka sukoba, na izraelskoj strani, poginuli su 10 vojnika i tri civila.


XS
SM
MD
LG