Linkovi

Najveće američke banke zabeležile nove gubitke


Maloprodajne cijene u SAD su protekle godine zabilježile najmanji rast u poslednjih pola vijeka. U vladinom izvještaju se navodi da je zbog posustale ekonomije, inflacija pod kontrolom, a potražnja za energijem značajno smanjena.

Sekretar za finansije Henri Polson u međuvremenu je, samo nekoliko dana uoči napuštanja položaja, kazao da su njegovi napori za spasavanje finansijskog sektora postavili osnovu za privredni oporavak.

Samo nekoliko dana uoči inauguracije, budući predsjednik Barak Obama otputovao je u Ohajo gdje je, u okviru napora do dobije podršku za svoj 825 milijardi dolara vrijedan paket stimulativnih mjera, obišao fabriku za proizvodnju djelova za elektrane na vjetar.

"Ekonomisti svih političkih opredeljenja nam govore da ako ništa ne bude urađeno i ako nastavimo trenutnim putem, recesija bi mogla da traje četiri godine i Amerika bi mogla da izgubi kompetitivnost, koja je služila kao osnova za našu snagu i položaj u svijetu. Nije kasno da promijenimo pravac, ali samo ako preduzmemo dramatičnu akciju što je prije moguće. Zato sam djelovao brzo i sa svojim ekonomskim timom i obje stranke radio na planu za američki oporavak i reinvestiranje, koji će odmah pokrenuti otvaranje novih radnih mjesta I privredni rast",kazao je Obama.

Senat je prethodno pristao da oslobodi drugu polovinu sredstava iz paketa za spasavanje finansijskog sektora. Lider senatske većine Heri Rid obećao je kolegama da će postojati nadzor prilikom trošenja tog novca.

"Barak Obama je kazao da će raspoređivanje sredstava iz paketa aktuelne administracije zahtijevati njegov pristanak; ne sekretara, ne nekog službenika ili grupe ljudi, već će za svaki peni biti potreban Obamin pristanak”, istakao je Rid.

Pojedini Republikanci još nisu ubijeđeni da će priliv novca u stvari pomoći ekonomiji.

"Pokazalo se da je paket za finanasijski sektor bio od pomoći pri spasavanju vlasnika akcija na Vol stritu. Nije međutim mnogo uradio za američku privredu, mala preduzeća i prosječnog Amerikanca”, smatra republikanski senator Ričard Šelbi.

Problemi u pojedinim velikim finanasijskim kompanijama nastavljaju da se gomilaju, i pored novčane pomoći. Sitigrupa je prijavila više od 8 milijardi dolara gubitka u poslednjem kvartalu, dok su zvaničnici “Bank of America”, nakon gubitka od blizu 2 milijarde dolara u istom periodu, ubijedili Bušovu administraciju da pozajmi kompaniji dodatnih 20 mijardi dolara u zamjenu za akcije.


XS
SM
MD
LG