Linkovi

Senatski odbor podržao nominaciju Hilari, rasprava o Holderu


Senatski odbor za spoljnopolitičke odnose podržao je danas nominaciju senatorke Hilari Klinton za državnog sekretara. Odbor je doneo tu odluku sa 16 glasova za i jednim glasom protiv. Očekuje se da će Senat u punom sastavu potvrditi imenovanje Hilari Klinton u utorak, posle inauguracije novoizabranog predsednika Baraka Obame.

U međuvremenu, Senatski odbor za pravosuđe razmatrao je danas nominaciju Erika Holdera za sekretara za pravosudje. On je i ranije radio u tom sekretarijatu, ali se za njegov mandat vezuju i izvesne kontroverze.

Radi se o možda najkontroverznijoj nominaciji novoizabranog predsednika Baraka Obame za budući kabinet. Nominovani sekretar za pravosuđe Erik Holder već se suočio sa najtežim delom svog svedočenja, priznavši da su neke od njegovih odluka kao zamenika sekretara za pravosudje u administraciji predsednika Bila Klintona, bile pogrešne.

„Moje odluke nisu uvek bile dobre. Pravio sam greške. Ali nadam se da je dovoljno mojih odluka bilo dobro“, rekao je Holder.

Tokom pretresa, Holderu je postavljeno pitanje o jednom od najkontroverznijih metoda koje je Bušova administracija koristila protiv osumnjičenih terorista.

„Da li se slažete sa mnom da simulacija davljenja predstavlja mučenje“, upitao je predsedavajući senatskog odbora za pravosuđe Patrik Lejhi.

„Da, slažem se sa vama“, odgovorio je Holder.

On je bio suočen sa teškim pitanjima o danima za vreme boravka Bila Klintona u Beloj Kući, uključujući njegovu ulogu u pomilovanju, na samom kraju Klintonovog mandata, begunca, inače donatora demokrata, Marka Riča. To je odluka odluke zbog koje Holder kaže da je zažalio.

Republikanski član odbora, senator Arlin Spekter, otvoreno je postavio pitanje da li bi Holder mogao da postane čovek koji uvek kaže „DA“ predsedniku Obami. Ali, Holder je insistirao da sekretar za pravosuđe mora da ostane politički neutralan – ističući kao primer sopstvenu preporuku tadašnjem sekretraru za pravosuđe Dženet Reno da u istragu o Bilu Klintonu uvrsti i njegovu aferu sa Monikom Luinski.

XS
SM
MD
LG