Linkovi

HRW: Obama da povrati vodeću ulogu SAD u borbi za ljudska prava


Uticajna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman Rajts Voč pozvala je novoizabranog predsednika Baraka Obamu da povrati ugled Sjedinjenih Država kao svetskog lidera u borbi za ljudska prava.

U danas objavljenom izveštaju Hjuman Rajts Voč takodje ukazuje da sukob Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze podvlači potrebu da medjunarodna zajednica preduzme korake protiv kršenja ljudskih prava u oružanim sukobima, navodeći da je više stotina civila do sada poginulo u tom sukobu. Izvršni direktor Voča, Kenet Rot, upozorio je da će bez liderstva Zapada vodeću reč u ovoj oblasti imati države koje se protive zaštiti ljudskih prava, pomenuvši kao primere - Alžir, Kinu, Egipat, Indiju, Pakistan i Rusiju. Rot je naglasio da novoizabrani predsednik Obama mora da popravi, kako se izrazio - ogromnu štetu - koju je prestižu Sjedinjenih Država nanela Bušova administracija i da bi prvi korak u tom pogledu trebalo da bude radikalno preispitavanje načina vođenja borbe protiv terorizma. Hjuman Rajts Voč je takodje pozvao na zatvaranje pritvornog centra u američkoj pomorskoj bazi u zalivu Gvantanamo na Kubi.
Kada je reč o Srbiji, u najnovijem izveštaju organizacije Hjuman Rajts Voč naglašavaju se dramatični rezultati nove koalicione vlade u vezi sa ratnim zločinima, pre svega hapšenje i izručenje Radovana Karadžića i Stojana Župljanina u Hag. Istovremeno, u izveštaju se napominje da su Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje u bekstvu, podseća se na seriju napada na poslovne objekte i domove etničkih Albanaca, posle proglašenja nezavisnosti Kosova, ranjivost pripadnika romske manjine i pritisak na aktiviste za ljudska prava i novinare.

Ključno zapažanje, koje se tiče Kosova, jeste da proglašenje nezavisnosti ne samo da nije razjasnilo međunarodni zakonski status Kosova, već nije doprinelo ni primetnom poboljšanju situacije na planu ljudskih prava. Naglašava se slab pravosudni sistem, koji usporava nastojanja da se kazne počinioci etničkog nasilja i drugih ozbiljnih zločina. Manjine na Kosovu, konstantno su suočene sa nasiljem i diskriminacijom, navodi se u izveštaju Hjuman Rajts Voča i zaključuje da se malo raseljnih ljudi i izbelica vratilo u svoje domove.

U ovom, 19. godišnjem izveštaju Hjuman Rajts Voča o stanju ljudskih prava u svetu, koji je obuhvatio je više od 90 zemalja i teritorija, nije analizirana situacija u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG