Linkovi

Gasna kriza: Ukrajina prihvatila predlog Rusije o održavanju Samita


Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko prihvatio je predlog ruskog kolege Dmitrija Medvedeva da se u Briselu ili Pragu održi samit svih zemalja koje su pogodjene rusko-ukrajinskim sporom o snabdevanju prirodnim gasom. Rusija je inače prihvatila predlog Slovačke o razmeni prirodnog gasa prema kojem bi Ukrajina snabdevala Slovačku i druge istočnoevropske zemlje dok bi Rusija zauzvrat snabdela Ukrajinu odgovarajućom količinom gasa.

Taj dogovor postignut je prilikom današnjeg susreta ruskog premijera Vladimira Putina sa liderima Slovačke, Bugarske i Moldavije u Novom Ogarjovu, nadomak Moskve. To je prvi nagoveštaj mogućeg napretka u rešavanju rusko-ukrajinskog spora o gasu, zbok kojeg je veći deo Evrope ostao bez tog energenta usred zime. Ranije danas, ukrajinska premijerka Julija Timošenko izjavila je da je njena zemlja ispunila svoje obvaveze kako bi obezbedila protok ruskog gasa namenjenog Evropi kroz ukrajinske gasovode. Ona je, medjutim, rekla da je Rusija želela da šalje Evropi gas pravcem kojim Ukrajina snabdeva svoje istočne regione.

U medjuvrmenu, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu da je neprihvatljivo i neverovatno da isporuka gasa zemljama unije još nije obnovljena uprkos sporazumu zaključenom u ponedeljak, dodavši da se, ukoliko taj sporazum ne bude ispoštovan, Rusija i Ukrajina ne mogu više smatrati pouzdanim partnerima i da bi Unije trebalo da potraži alternativne izvore snabdevanja.

XS
SM
MD
LG