Linkovi

Obama traži pristup sredstvima iz prethodnog ekonomskog paketa


Tim novoizabranog američkog predsjednika Baraka Obame trebalo bi ove nedjelje konačno da predstavi detalje paketa stimulativnih mjera, o kome se govori već nedjeljama. Obama u međuvremenu pokušava da ubijedi zakonodavce da će preostalih 350 milijardi dolara iz prethodno usvojenog plana za spasavanje finansijskog sektora biti bolje utrošeno.

Barak Obama i dalje pokušava da dobije podršku za svoj paket stimulativnih mjera, vrijedan 775 milijardi dolara. U intervjuu za televizijsku mrežu ABC, budući američki predsjednik je istakao da su prošlonedjeljni sumorni podaci o stopi nezaposlenosti samo jedan znak da je neophodno preduzeti hitnu akciju.

"Svi indikatori, bez obzira da li je riječ o maloprodaji ili proizvodnji, pokazuju da se nalazimo u najgoroj recesiji od perioda velike depresije", istakao je Obama.

On je dodao da je otvaranje novih ili očuvanje već postojećih radnih mjesta samo dio njegovog ekonomskog plana.

"Ne bi trebalo samo da obezbijedimo podsticaj za ekonomiju i sačuvamo ili otvorimo tri miliona radnih mjesta, već i da se pozabavimo pojedinim strukturalnim problemima naše privrede", smatra budući predsjednik.

Plan novoizabranog predsjednika u Kongresu po svemu sudeći podržavaju obje stranke. Obama u međuvremenu zahtijeva preostalih 350 milijardi dolara iz plana za spasavanje finansijskog sektora kako bi pomogao vlasnicima kuća i kreditnom tržištu. Bijela kuća danas je objavila da je odlazeći predsjednik Džordž Buš pristao da zatraži od Kongresa da "oslobodi" ta sredstva. Demokratski zakonodavci međutim zahtijevaju veću transparentnost prilikom njihovog trošenja.

"Ne mogu da koriste taj novac na način koji nije efikasan ili koji ne omogućava veću dostupnost kredita", kaže predsjedavajući senatoskog Odbora za budžet, Kent Konrad.

Budući predsjednik je već naglasio da je transparentsnot ključna u odmrzavanju kreditnog tržišta i vraćanju povjerenja Amerikanaca. I dok je Obama usredsređen na rješavanje ekonomkske krize, u američkoj prijestonici traju pripreme za njegovu inauguraciju 20. Januara. U nedjelju je održana generalna proba,na kojoj je zakletvu, umjesto Obame, položio zastavnik Derik Bruks. Obama je za to vrijeme, sa porodicom, obilazio muzeje i čak našao vrijeme da sa gradonačelnikom Vašingtona posjeti čuveni lokalni restoran” Benova porcija čilija”.

XS
SM
MD
LG