Linkovi

Film "Slumdog Millionaire" trijumfovao na dodeli Zlatnih globusa


Film "Slumdog Millionaire" osvojio je najznačajnija priznanja na sinoćnjoj dodeli nagrada Zlatni globus, u Holivudu. Ta optimistička priča, čija se radnja dogadja u Mumbaju, u Indiji, osvojila je četiri Zlatna globusa, koje dodeljuje Udruzenje stranih novinara u Holivudu.

Slumdog Millionaire je priča o siročetu koje traga za izgubljenom ljubavlju i nada se da će osvojiti veliku nagradu u jednom indijskom televizijskom kvizu. Glavni lik je takmičar u indijskoj verziji kviza "Ko želi da postane milioner?" Sa svakim tačnim odgovorom, novčana nagrada se povećava. Scenario i muzika za taj fil takodje su nagradjeni Zlatnim globusom, dok je reditelj Deni Bojl imenovan za najboljeg u svojoj kategoriji.

Kejt Vinslet je nagrađena za najbolju sporednu žensku ulogu u drami Čitač - The Reader, kao i za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu - Revolutionary Road. U priči o životu u jednom američkom predgrađu, pedesetih godina prošlog veka, ona igra domaćicu, suprugu lika u tumačenju Leonarda Di Kaprija, koja pokušava da spreči raspad svog braka.

Ostvarenje Vudija Alena Viki Kristina Barselona proglašeno je za najbolji film u kategoriji mjuzikla i komedija.

Miki Rurk je imenovan za najboljeg glumca u drami The Wrestler – Rvač - filmskoj priči o bivšem borcu kojem je pružena poslednja šansa. Ovaj Zlatni globus obeležio je njegov veliki povratak u filmsku industrija, koja ga je prethodno gotovo otpisala.

Glumac Hit Ledžer, koji je pre godinu dana preminuo od slučajne prekomerne doze narkotika, nagrađen je za najbolju sporednu mušku ulogu za tumačenje negativca Džokera, u najnovijem filmu iz serije o Betmenu, pod nazivom The Dark Knight – Crni vitez. Reditelj tog filma Kristofer Nolan ukazao je da je Ledžerova smrt ostavila za sobom veliku prazninu u filmskoj industriji.

Tri filma koja su dobila najviše nominacija sinoć nisu dobro prošla. To su The Curious Case of Benjamin Button, priča o čoveku koji stari unazad, zatim film Doubt, koji se bavi skandalom vezanim za seksualno zlostavljanje i ostvarenje Frost – Nixon, o TV intervjuima novinara Dejvida Frosta sa bivšim američkim predsednikom Ričardom Niksonom.

Legendarnom reditelju Stivenu Spilbergu uručena je nagrada Sesil de Mil za životno delo.

Nagradu Zlatni globus dodeljuje oko 90 stranih dopisnika iz Holivuda. Filmska industrija budno prati dodelu tih priznanja jer izbor novinara ponekad nagoveštava kako bi mogla da izgleda lista dobitnika prestižnije nagrade Oskar, vodeće u filmskoj industriji, koja će biti dodeljena u februaru.

XS
SM
MD
LG