Linkovi

Od početka izraelske ofanzive u Gazi poginulo više od 900 Palestinaca


Izraelske kopnene snage stežu obruč oko gusto naseljenih oblasti Pojasa Gaze‚ u nastojanju da iz njih potisnu borce Hamasa, dok izraelski ratni avioni bombarduju mesta za koja se smatra da su položaji ekstremista i njihovi tuneli za krijumčarenje oružja.

Prema izveštajima koji stižu sa palestinske teritorije, izraelski vojnici uz podršku tenkova vode borbu sa ekstremistima Hamasa u predgrađima grada Gaze. Izraelska vojska saopštila je da je na jednom mestu pronašla skladište oružja sakriveno u džamiji, koju su bombardovali avioni jevrejske države. Izraelski obaveštajni funkcioneri naslućuju da Hamas koristi podrum Šife, najveće bolnice u gradu, kao bazu za svoje operacije.

Izaslanik bliskoistočnog kvarteta, Toni Bler, danas je u Kairu izjavio da su stvoreni uslovi za primirje u cilju okončanja sukoba u Pojasu Gaze. Na konferenciji za novinare u Beloj kući predsednik Buš je rekao da će primirje biti održivo tek kada Hamas obustavi raketne napade na Izrael i Egipat i pomogne u obustavi krijumčarenja oružja u Gazu sa svoje teritorije. Američki predsednik je takođe rekao da bi Izrael morao da vodi računa o civilnim žrtvama.

Lekari u Gazi navode da je preko 900 Palestinaca ubijeno u ofanzivi, koja, kako tvrdi Izrael, ima za cilj obustavu raketnih napada Hamasa na južni Izrael. Palestinski raketni napadi se nastavljaju, uprkos činjenici da je Izrael počeo da raspoređuje i svoje rezerviste na položaje u Gazi.

Za to vreme, Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija danas je u Ženevi osudio izraelsku ofanzivu, navodeći da je dovela do ozbiljnih kršenja ljudskih prava Palestinaca. Predlog rezolucije podnele su arapske i afričke zemlje. Ona je usvojena sa 33 glasa za, dok je Kanada jedina glasala protiv, a 13 evropskih zemalja se uzdržalo.

XS
SM
MD
LG