Linkovi

Porast prodaje u američkim radnjama koje trguju polovnom robom


Tokom božičnih i novogodišnjih praznika, američki prodavci sve do sada ostvarivali oko trećinu ukupnog godišnjeg prihoda. Međutim, zbog ekonomske krize američki porošači su rešili da štede. Prema procenama tokom proteklih praznika kupovina je opala na nivo od pre četiri decenije. Dok je drugima sve lošije, prodavnice polovne robe beleže uspeh.

Persival Pendegras prevozi biciklom svoje novopronađeno blago do kuće. On kaže da je u teškim vremenima pametno kupovati u prodavnicama polovne robe.

„Dolar tamo vredi više. Zašto da se mesec dana odričem da bih kupio samo jednu stvar, kada ovde mogu za mnogo manje para da kupim 5-6 stvari“, kaže on.

Ana Ekevej traži jeftin pribor za jelo u prodavnici polovne robe „Gudvil“, u Vašingtonu. Ana i njen suprug pogođeni su sadašnjom ekonomskom krizom.

„Moj suprug je izgubio posao. 'Gudvil' nam omogućava da radimo ono što inače ne bismo mogli, jer ne možemo sebi da priuštimo novi pribor“, kaže ona.

Posebno dobar promet beleže prodavnice polovne odeće i kućnih potrepština. U ovoj, kupci koji vode računa o svom budžetu prebiraju po vešalicama i policama prepunim jeftine robe.

„Ima mnogo ovakvih prodavnica u kraju i ponekad mogu da se nađu odlične stvari. To je dobar način da se uštedi neki dolar“, kaže jedan od njih Kevin Robins. U ovoj krizi, kada sav novac odlazi na benzin, hranu, osiguranje i škole, dobro je biti štedljiv, kaže druga mušterija.

Prodavnica u Vašingtonu jedna je od 2.200 poslovnih objekata firme "Gudvil", u Americi i Kanadi. Promet u njima raste već nekoliko godina, a prošle je iznosio gotovo dve milijarde dolara. Dejv Saliven je menadžer "Gudvila" za područje Vašingtona.

"Ekonomska kriza nam ide na ruku. Ljudi dolaze po tri-četiri puta nedeljno tražeći nešto novo. Zato vodimo računa da proširujemo izbor i da što češće izlažemo novu robu“, ističe Saliven.

„Gudvil“ ima više centara u kojima prikuplja poklonjenu polovnu robu koja se sortira u korpe, pre nego što se na nju stavljaju cene da bi se transportovala u prodavnice. Od svakih 10 dolara zarađenih prodajom, šest odlazi na pomoć hendikepiranima i nezposlenima da steknu kvalifikaciju i nađu posao.

Dok većina trgovaca beleži pad prihoda, „Gudvil“ predviđa povećanje prometa za pet odsto u 2009. Ali da bi se zadovoljila potražnja potreban je sve veći broj donacija odeće i drugih predmeta. Menadžeri „Gudvila“ se nadaju da uprkos sve težim uslovima dobrovoljni prilozi neće presahnuti.

XS
SM
MD
LG