Linkovi

Vidar Helgesen: Izbor Obame pokazuje sve veću otvorenost američke demokratije


Izbor Baraka Obame za prvog afroameričkog predsednika ukazuje na sve veću otvorenost demokratije Sjedinjenih Država, kaže Vidar Helgesen, generalni sekretar IDEJE (IDEA), međunarodnog instituta za promociju demokratije i unapređenja izbora, sa sedištem u Stokholmu. U ekskluzivnom intervjuu za "Glas Amerike" Helgesen takođe ističe da Obamina izborna pobeda predstavlja demokratsku prekretnicu za Ameriku, ali i za svet u celini.

Svet je izbor Baraka Obame pozdravio nadom da će s njim doći do obnove multilateralizma i vladavine međunarodnog prava, kaže Vidar Helgesen. Međutim, kao ekspert koji se bavi demokratskim procesima u svetu, on smatra da je izbor prvog Afroamerikanca za predsednika doneo novu dimenziju otvorenosti, ne samo američkom društvu nego i čitavom svetu:

„Njegov izbor ukazuje na sposobnost Sjedinjenjih Država da se regenerišu,što je izutetno impresivno. Važno je takođe istaći da je Obama prvi globalni građanin u Beloj kući. On ima rodbinske veze sa Kenijom i Indonezijom, a sam oličava etničku raznolikost, što znači da razume i ceni etničke razlike. Verujem da je to veoma važna komponenta za rukovodeću ulogu, u svetu koji je raznovrstan na svim nivoima“.

Fenomen Obame događa se i u drugim zemljama, kaže Helgesen:

„Vidimo da u Evropi neke zemlje već postavljaju pitanje: 'Da li se tako nešto može desiti kod nas? Da li bi emigrant mogao da bude premijer u našoj zemlji?' Na nedavnim izborima u Roterdamu, u Holandiji, prvi put je za gradonačelnika izabran pripadnik manjine, čovek rođen u Maroku. Njega su odmah počeli da nazivaju 'holandskim Obamom'. U Nemačkoj, novi vođa Zelene partije, pripadnik turske zajednice, takođe je nazvan 'nemačkim Obamom'. Očigledno da Obamina izborna pobeda ima ogromnu simboličnu vrednost i uticaj na evropsku javnost. Nadajmo se da će imati sličan uticaj i u drugim delovima sveta“.

Amerikanci mogu s pravom da se ponose svojom dugodišnjom tradicijom mirnog prenosa vlasti, kaže Helgesen, jer do razbijanja kulturnih, verskih i rasnih barijera obično dolazi posle žestokih borbi, krvavog otpora represiji i ljudskih stradanja.

„Miran prenos vlasti je veoma važan za demokratiju. Demokratija predstavlja utakmicu ideja, ali ona takođe podrazumeva konzensus i poštovanje pravila igre od strane svih aktera. U velikom broju zemalja vidimo da politički kandidati i njihove stranke ne mogu da se slože oko tih pravila i zato, ne retko, izborni rezultati dovode do postizbornih osporavanja, trajnih tenzija, čak i krvoprolića. Istina, i tokom američke izborne kampanje došlo je do oštre političke polarizacije, ali čim su izbori završeni poraženi republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn nazvao je Obamu svojim predsednikom. Bio je to samo još jedan dokaz izvanrednog poštovanja demokratije u Sjedinjenim Državama“.

Mnoge zemlje sebe smatraju demokratskim iako u njima vladaju predrasude prema manjinama ili određenim kategorijama stanovništva, upozorava Vidar Helgesen. On smatra da je u mnogim zemljama demokratija hendikepirana zbog nedovoljne zastupljenosti žena u političkom životu.

„Demokratija ne može da postigne svoj puni potencijal bez ravnopravnog učešća žena. Manje od 20 odsto zemalja u svetu ima ne više od 30 odsto žena u svojim parlamentima. To je očigledno problem, ne samo u nerazvijenim zemljama nego u Severnoj Americi i Evropi, gde predstoji dugi put do ravnopravne zastupljenosti žena u vladajućim strukturama“.

Generalni sekretar IDEJE takođe kritikuje zapadni način promocije demokratije u regionima kao što je Bliski Istok.

„Izbori na palestinskim teritorijama i dolazak Hamasa na vlast bili su rezultat, možda najslobodnijih i najpravednijih izbora održanih na bilo kojoj arapskoj teritoriji. Očigledno da je nepoštovanje tog izbornog rezultata od strane zapadnih zemalja stvorilo sliku kod mnogih Arapa da Zapad ima dvostruke standarde prema muslimanskim zemljama. To je takođe olakšalo autokratskim režimima u regionu da tvrde da je promocija zapadne demokratije besmislena. I to svakako stvara teškoće u promociji i izgradnji demokratije“.

Biće to još jedan problem sa kojim će Barak Obama biti suočen kada bude zvanično postao novi šef Bele kuće, zaključuje Helgesen.

XS
SM
MD
LG