Linkovi

Teksaški naftni magnat se zalaže za alternativnu energiju


Poznati teksaški naftni magnat Ti Bun Pikins nastavlja sa pokušajima da ubedi američke političare da dugoročne energetske planove zemlje povežu sa korišćenjem prirodnog gasa i vetra. Nedavni pad cena nafte prigušio je snagu te njegove poruke, ali Pikens upozorava da će cene nafte uskoro ponovo porasti i kaže kako se nada da je nova Obamina administracija spremna za nove izazove.

Govoreći u velikoj Sali univerziteta Rajs, 80-godišnji Ti Bun Pikins pozvao je prisutne mlade ljude da nastave njegovu borbu za donošenje nacionalnog energetskog plana. On je rekao da teška energetska kriza možda neće pogoditi zemlju za njegovog života, ali da bi takva kriza mogla da uništi nade mlađih generacija ako vlada ne bude odmah započela razvoj jasne i sveobuhvatne strategije.

„Mi nemamo plan. Nismo ga ni imali. A i budala sa planom može da porazi genija bez plana. U to sam ubeđen. Vi morate da pomognete da se takav plan napravi. Ova zemlja mora da ima energetski plan,“ rekao je Pikens.

Prošle godine Pikins je potrošio 50 miliona dolara na kampanju promovisanja svog plana da se današnje elektrane na gas zamene elektranama na vetar, a da se ušteđeni gas upotrebi umesto onog dela nafte koji se koristi za proizvodnju benzina i dizela. Krajnji cilj toga, kaže on, bilo bi znatno smanjenje potreba za naftom iz uvoza. Ali Pikens kaže kako mu je jasno da će ta borba biti teška sve dok cene energije budu niske.

„Dokle god imate jeftinu naftu – što je zapanjilo zemlju – biće tako. Taman su se pojavile male firme, koje su počele da tragaju za rešavanjem problema, kad je cena nafte pala i svi su prestali da govore o tome. To se dogodilo sedamdesetih, osamdesetih, devedesetih, pa i 2008. Tako smo se vratili na početak,“ kaže Pikens.

Iako je republikanac, Pikins kaže da je impresioniran novoizabranim predsednikom Barakom Obamom i da ga smatra za čoveka sa dugoročnom vizijom oslobađanja zemlje od potreba za naftom iz nestabilnih delova sveta.

Cena nafte je sada za oko 70 odsto niža nego pre šest meseci. Ali Pikens kaže da ne treba očekivati da će to potrajati. On smatra da će pre kraja godine cena ponovo porasti na oko 100 dolara po barelu, kako se globalna recesija bude smanjivala i kako potražnja za energijom bude počela da raste.

„U svetu se dnevno proizvodi samo oko 85 miliona barela nafte. Ako potražnja poraste na 87 miliona, koliko je iznosila prošle godine, cena će rasti sve dok se potražnja ne smanji,“ kaže teksaški naftni magnat.

Pikins kaže da bi vremenom cena nafte mogla da poraste na 200 ili 300 dolara po barelu, sa katastrofalnim posledicama po Sjedinjene Države i ostatak sveta. Mnogi energetski eksperti imaju sumnje prema nekim aspektima Pikinsovog plana. Iako je on uložio ogroman novac u izgradnju elektrana na vetar u Teksasu, kao i u kompanije za proizvodnju i distribuciju prirodnog gasa, neki stručnjaci se ne slažu sa njegovim mišljenjem da je proizvodnja nafte u svetu dostigla vrhunac. Ipak, analitičarka energetske politike sa Univerziteta Rajs, En Džefi, kaže da Pikens zaslužuje priznanje zbog ukazivanja na potrebu donošenja nacionalnog energetskog plana.

„Pikinsova glavna poruka, ne ulazeći u detalje svakog aspekta negovog plana, glasi da mi nikada nismo pokušali da rešimo taj problem. Nikada nismo na ozbiljan način pokušali da razradimo alternative. Nikada nismo imali punu i trajnu nacionalnu inicijativu, i to nam je zaista potrebno,“ kaže En Džefi.

Ti Bun Pikins kaže da je na njegovom sajtu više od milion ljudi izrazilo podršku njegovoj inicijativi. On se nada da će mu ta podrška običnih građana pomoći da ubedi Obaminu administraciju i Kongres da pristupe izradi nacionalnog energetskog plana pre nego što cene energije ponovo počnu da rastu i pre nego što se pojavi još jedna ekonomska kriza.

XS
SM
MD
LG