Linkovi

SAD: Predvidja se zatvaranje velikog broja prodavnica u 2009.


Mnogi ekonomisti predviđaju da će u ovoj godini u Americi doći do zatvaranja hiljada prodavnica zbog slabe prodaje tokom 2008. Prema najnovijim podacima tokom protekle praznične sezone prodaja je bila najlošija u poslednjih 40 godina.

Uprkos velikim rasprodajama, vrednost kupljene robe nije bila dovoljna da bi omogućila većem broju prodavnica da pokriju gubitke. Stručnjaci kažu da će ove godine do 40 lanaca prodavnica biti zatvoreno, dok će već u prvih šest meseci biti zatvoreno više od 70 hiljada prodavnica odeće. Konsultant za maloprodaju Hauard Davidovic tvrdi da će potrošači viđati sve veći broj radnji koje najavljuju zatvaranje biznisa.

„Zatvorićemo šoping centre, lance prodavnica, pojedinčane radnje. Američki standard neće nikad više biti isti.“

Prema nekim analizama, oko 3,000 šoping centara su na putu da budu zatvoreni, dok je u toku reorganizacija vodećih lanaca prodavnica u zemlji.

Popularne firme kao što su En Tejlor, Talbots, Fut loker i druge planiraju da zatvore svoje diskontne radnje. Čak i veliki lanci robnih kuća, poput Dilardsa, Saksa i Nordstroma, smanjuju broj prodavnica.

Analitičarka Debora Vajnsvig navode da su najteže pogodjeni šoping centri, koji zavise od ljubitelja luksuznih predmeta.

Ekonomisti ukazuju na začarani krug sve manje potrošnje, koja vodi sve češćem zatvaranju radnji, gubitku radnih mesta i daljem smanjenju potrošnje. Međutim, ne trpe samo prodavci zbog posustale ekonomije. Ovo su teška vremana i za automobilsku industriju.

Ova prodavnica automobila u Kaliforniji je iznenada zatvorena dok je mehaničar Majkl Kestal bio na godišnjem odmoru. Kestal kaže da mu je budućnost neizvesna.

„Znam da neću dobiti posao koji sam imao do sada. Imam 18-godišnje iskustvo. Više nema takvih poslova za mehaničare, jer automobilska industrija strada. Ne preostaje mi ništa drugo nego da tražim drugi posao u drugoj vrsti industrije.“

To verovatno ne podrazumeva sektor maloprodaje. Analitičar Bert Flikinger kaže u Americi jednostavno ima suviše prodavnica.

„U Americi postoji dva puta više prodavnica nego što je potrebno za potrošnju“.

Preliminarni podaci pokazuju da je prošle godine zatvoreno 150 hiljada radnji, što je najveći broj od poslednje recesije 2001. godine.

XS
SM
MD
LG