Linkovi

General Petreus: SAD i Iran imaju neke „zajedničke interese“ u Avganistanu i Iraku


Komandant američkih snaga na Bliskom istoku i u Centralnoj Aziji, general Dejvid Petreus, kaže da bi bilo moguće sarađivati sa Iranom na nekim pitanjima u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku. Ali on je upozorio da bi neki iranski elementi mogli da nastave sa podsticanjem nevolja u obe te zemlje.

General Petreus kaže da, uprkos iranskom mešanju u Iraku i Avganistanu, strateškim nesuglasicama oko nuklearnog naoružanja, pitanju ljudskih prava i drugim sporovima, Sjedinjene Države i Iran imaju neke zajedničke interese, posebno što se tiče Avganistana.

„Nesumnjivo, postoje neki zajednički ciljevi koje niko ne može da ospori. Iran je zabrinut zbog trgovine drogama i ne bi želeo da Avganistanom upravljaju ultra, ultra fundamentalistički sunitski ekstremisti,“ kaže on.

Pored toga, kaže general Petreus, Iran želi da izvozi svoje proizvode u Avganistan. Ali Petreus je upozorio da neki moćni elementi u Iranu možda imaju u vidu druge ciljeve.

„Uprkos tome, siguran sam da postoji neki element koji razmišlja o tome kako da oteža život koaliciji, NATOu i avganistanskim snagama,“ rekao je on.

Petreus smatra da postoje, kako se izrazio, „zajednički interesi“ između Irana i Iraka. On je kao faktor pomenuo i trgovinu, kao i dozvolu pristupa svetim mestima u Iraku za iranske verske hodočasnike.
Američki general kaže kako veruje da se Iran nalazi u „periodu procenjivanja“ svoje politike prema Iraku, s obzirom na tri važna događaja: sklapanje novog američko-iračkog bezbednosnog sporazuma, poraz proiranske šiitske pobune u Iraku i skorašnje ustoličenje nove američke administracije.

Petreus je takođe rekao da se neke metode gušenja pobune, koje je sa uspehom primenio u Iraku, sada primenjuju i u Avganistanu, kao što je usredsređivanje na bezbednost stanovništva, istovremeni rad na vojnim i civilnim projektima i pokušaje da Sjedinjene Države bolje koordinišu svoja nastojanja sa saveznicima. Ali on je priznao da su te dve zemlje veoma različite i da te razlike zahtevaju specifično usmeren pristup problemima.

Ipak, general Petreus je rekao da će jedna od ideja koje funkcionišu u Iraku biti primenjena u Avganistanu – program organizovanja lokalnog stanovništa za čuvanje sopstvene bezbednosti, nazvan Sinovi Iraka. Petreus je napomenuo da će program u početku biti ograničen, kako bi se najpre ustanovilo da li takav pristup očuvanju bezbednosti funkcioniše u Avganistanu. Ako se pokaže da je to moguće, rekao je on, program bi brzo mogao da se proširi i da ima znatan uticaj na bezbednost u toj zemlji, kakav ima u Iraku.

XS
SM
MD
LG