Linkovi

Obama imenovao vodeće ljude obaveštajne službe


Novoizabrani predsjednik Barak Obama nastavio je da popunjava položaje u svojoj administraciji. Danas je u Vašingtonu predstavio dvojicu glavnih obavještajnih zvaničnika, u trenutku kada se obavještajna djelatnost u SAD smatra kontroverznom zbog pojedinih metoda koje su se koristile za vrijeme rata protiv terorizma.

Bivši šef kabineta Bila Klintona, Lion Paneta, imenovan je za direktora CIA.

Sa Lionom Panetom, agencija će imati direktora koji uživa moje puno povjerenje i koji je veoma uticajan”, kazao je Obama na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Paneta će odgovarati bivšem komandantu američkih snaga u Pacifiku, admiralu u penziji Denisu Bleru, koji je Obamin izbor za direktora nacionalnih obavještajnih službi.

"On će imati neophodnu stručnost i nadležnost da osigura jedinstvo aktivnosti i svrhe naših 16 obavještajnih agencija", istakao je budući predsjednik.

Oba imenovanja praćena su određenom kontroverzom. Glasine o izboru Panete iznenadile su Vašington početkom nedjelje. Članovi senatskog Odbora za obavještajne aktivnosti otvoreno su bili skeptični u pogledu Panetine kandidature, dok je buduća predsjedavajuća Dajen Fajnstajn kazala da se Obamin tim nije konsultovao sa članovima odbora. Takođe se dovodio u pitanje Panetin nedostatak iskustva u obavještajnoj djelatnosti.

"Riješen sam da blisko sarađujem sa svojim bivšim kolegama u Kongresu i sklopim partnerstvo neophodno za pobjedu u ratu protiv terorizma", kazao je Paneta na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Obamom.

Pojedini u Senatu dovode u pitanje i Blerovo imenovanje, navodeći da će ga podrobno ispitati o ulozi u obnavljanju odnosa sa indonežanskom vojskom, urpkos okrutnom tretmanu i ubijanju disidenata u toj zemlji prije više od decenije.




XS
SM
MD
LG