Linkovi

Ruski i ukrajinski predstavnici u Briselu  razgovaraju o energetskoj krizi


Šefovi energetskih sektora Rusije i Ukrajine sastali su se sa funkcionerima Evropske unije u Briselu, u nastojanju da reše spor zbog kojeg je većem delu evropskih zemalja obustavljena isporuka prirodnog gasa.

Na današnjem sastanku, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso rekao je ruskom sekretaru za energetiku Alekseju Mileru i njegovom ukrajinskom kolegi Olegu Dubinu, da zalihe gasa koje teku kroz Ukrajinu ka zapadu moraju smesta da budu obnovljene. Baroso je takodje rekao da ova kriza podstiče ozbiljne sumnje u pouzdanost Rusije u svojstvu energetskog snabdevača. Nikakvi drugi detalji tog razgovora nisu objavljeni. Međutim, očekuje se da će obe strane pristati da dopuste međunarodnim posmatračima da kontrolišu dotok gasa preko Ukrajine. Ukrajinski i ruski funkcioneri takodje su se sastali i ranije danas u Moskvi.

Nezavisno od toga, francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel održali su sastanak u Parizu, apelujući na Rusiju da poštuje ugovore o isporuci gasa sa evropskim zemljama, uprkos sporu sa Ukrajinom.

XS
SM
MD
LG