Linkovi

Demokratski lideri u Senatu predstavili planove za naredni period


Na prošlogodišnjim kongresnim izborima, demokrate su proširile svoju kontrolu nad Kongresom. Dan pošto su članovi novog saziva položili zakletvu, vodeće demokrate u Senatu iznele su svoje prioritete – od usvajanja plana za podsticanje privrede, preko hvatanja u koštac sa novim globalnim izazovima, do ukidanja zatvora u zalivu Gvantanamo, na Kubi.

Demokrate kažu da im je na vrhu liste prioriteta novi plan za podsticanje privrede i otvaranje novih radnih mesta za nezaposlene Amerikance, čiji broj neprestano raste. Lider većine u Senatu, Heri Rid, govorio je o tome na konferenciji za novinare.

"Američki narod shvata da nam je ekonomija u teškom stanju, zapravo u krizi. Svakoga meseca gubimo ne samo hiljade, već stotine hiljada radnih mesta", rekao je Rid.

Republikanci u Senatu prihvataju potrebu donošenja paketa stimulativnih mera, ali kažu da poreske olakšice moraju da budu važan deo tog plana. Lider republikanske manjine, Mič Mekonel, govorio je na drugom skupu za medije.

"Mislim da bi trebalo da razmotrimo poreski deo stimulativnog paketa i da smanjimo poresku stopu srednjoj klasi", rekao je Mekonel.

Novoizabrani predsednik Barak Obama želeo bi da Kongres usvoji nacrt zakona za podsticanje privrede najkasnije do početka februara. Što se tiče nacionalne bezbednosti, demokrate žele da smanje broj američkih vojnika u Iraku i prenesu težište na borbu protiv al-Kaide. Senator iz Ilinoisa, Dik Durbin, drugi je po rangu demokrata u Senatu.

"Pojačaćemo propise o neširenju nuklearnog naoružanja i zaštititi zemlju od drugih opasnih oružja. Efikasnije ćemo učestvovati u borbi protiv terorizma tako što ćemo promeniti strategiju u Iraku i preusmeriti svoje snage na Al-kaidu, Avganistan, Pakistan i druge nove opasnosti", rekao je Durbin.

Demokrate takođe žele da izmene politiku Bušove administracije prema osobama osumnjičenim za terorizam. Senatorka iz Kalifornije, Dajen Fajnstajn, koja će predsedavati senatskim Odborom za obaveštajne aktivnosti, govorila je o svom predlogu zakona za ukidanje zatvoreničkog centra u zalivu Gvantanamo.

"Potreba za zatvaranjem tog objekta je jasna: zajedno sa zlostavljanjima u Abu Graibu, Gvantanamo je osuđivan svuda u svetu. Taj zatvor pomogao je našim neprijateljima da regrutuju nove članove, umanjio je američki ugled u svetu, pogoršao odnose sa našim saveznicima i pogrešno stvorio sistem dvostrukog pravosuđa", rekla je Fajnstajn.

Istim zakonom ograničile bi se isledničke procedure Centralne obaveštajne agencije i ukinula praksa da se ispitivanje osumnjičenih poverava privatnim firmama. Druga pitanja na demokratskom spisku obuhvataju reforme zakona o imigraciji, zdravstvenom osiguranju i obrazovanju. Paralelno sa usvajanjem novih zakona Senat će održavati pretrese za potvrđivanje kandidata za kabinet novoizabranog predsednika. Iako ti pretresi mogu da se održavaju pre inauguracije Baraka Obame, senatori ne mogu da glasaju za potvrđivanje kandidata sve dok novi predsednik ne položi zakletvu, 20. januara.

XS
SM
MD
LG