Linkovi

Paneta kandidat za direktora CIA


Zvaničnici Demokratske stranke saopštili su da je budući predsjednik SAD Barak Obama izabrao bivšeg šefa kabineta u administraciji Bila Klintona, Liona Panetu za direktora Centralne obavještajne agencije. Pojedini zakonodavci i analitičari već dovode u pitanje Panetino iskustvo u prikupljanju obavještajnih podataka, iako ga Obama još nije zvanično imenovao za šefa CIA.

Demokratski zvaničnici navode da je Lion Paneta, bivši kongresmen i šef kabineta Bila Klintona, kandidat za direktora CIA dijelom zato što se javno suprostavio metodama koje je agencija, za vrijeme odlazećeg predsjednika Džordža Buša, koristila prilikom zatvaranja i ispitivanja zatvorenika, među kojima je i simulacija davljenja. Novoizabrani predsjednik Barak Obama nedavno je pohvalno govorio o Paneti.

"Veoma poštujem Liona Panetu. Mislim da je jedan od najboljih državnih službenika koje smo ikada imali. Posjeduje izuzetne upravljačke sposobnosti,veliki politički intelekt i besprekoran integritet”, istakao je Obama i dodao da sastavlja vrhunski obavještajni tim.

"Mislim da ćete takođe vidjeti tim koji je riješen da prekine sa određenom praksom i aktivnostima za koje mislim da su ukaljali imidž agencije, obavještajnih agencija i američke spoljne politike".

Pojedini zakonodavci, među kojima i demokratski senator Dajen Fajnstin, inače predsjedavajuća senatskog odbora za obavještajna pitanja, su međutim skeptični u pogledu Panetinog izbora, zbog njegovog nedostatka iskustva u obavještajnoj oblasti. Entoni Kordsman je analitičar za pitanja nacionalne bezbjednosti u Centru za strateške i međunarodne studije.

"Kada dođe neko ko nema obavještajno iskustvo, fokus je više na birokratiji i sticanju moći kod predsjednika, nego na službi svim korisnicima. Oni dolaze, osuđujući obavještajnu zajednicu, ne zbog njenih stvarnih grešaka, već zbog svoje političke pristrasnosti", smatra Kordsman.

On međutim ističe da je u prošlosti bilo nekoliko uspješnih direktora CIA, koji prethodno nisu imali obavještajno iskustvo. Kordsman kaže da je veći izazov reforma agencije, koja je doživjela značajnu promjenu nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. Paneta će, ukoliko njegovo imenovanje bude potvrđeno, biti nadležan za hvatanje pripadnika teororističke organizacije Al Kaida, širom svijeta.

XS
SM
MD
LG