Linkovi

Program češkog predsedništva EU: 3 "E"


U Pragu je danas novo predsedništvo Evropske unije predstavilo svoj plan rada - simbolično, reč je o tri "E"- ekonomiji, energiji i Evropi u svetu.

Novo, češko predsedništvo EU je već ranije najavilo – da njegov posao narednih šest meseci neće biti praćen pompom, kakva je pratila njegove prethodnike, Francuze. Česi tvrde da će nastojati da u tišini dovedu do rezultata u, po njima, tri ključne oblasti - energiji, ekonomiji i odnosu EU prema ostatku sveta.

Premijer Češke Republike i predsedavajući EU, Mirek Topolanek:

"Moto češkog predsedništva je - Evropa bez granica - i ja mislim da je to posebno važno u trenutku kada se suočavamo sa ekonomskom krizom. Mišljenja smo da Evropa, samo koristeći svoje pune ljudske, ekonomske i kulturne potencijale, može da se suprotstavi ovom globalom probemu koji je prošle godine započeo napadajući finansijski sistem".

Jasno je da će Česi nastojati da sa novom administracijom u Vašingtonu uspostave specijalne odnose, posebno zbog želje da se priča oko rasporedjivanja radara na njihovoj teritoriji uspešno završi - tim pre, što su radari bili uslov da vlada podrži češko "Da" Lisabonskom sporazumu. Medjutim, češki premijer nije mogao da zaobidje aktuelnu situaciju pošto je Evropa danas ostala gotovo bez gasa zbog razmirica na relaciji Moskva – Kijev.

"Zatvaranje gasovoda na ukrajinskoj granici je primjer zašto je osiguranje snabdevanja energijom jedan od naših prioriteta. Želimo da preduzmemo korake kako bi postigli veći izbor linija i mreža snabdevanja. Treba nam više elemenata u priči o energiji - želja nam je da koordinišemo operatore kako bi zaključili gradnju unutrašnjeg tržišta," rekao je Topolanek.

Nije tajna das u Česi još ranije nagovestili da će im jedan od prioriteta biti i podrška integraciji Zapadnog Balkana u evropske strukture. Medjutim, u Briselu se na češke planove gleda sa uzdržanim optimizmom pošto se radi o državi sa vladom u slabašnoj koaliciji i predsednikom koji ne krije svoj naglašeni euro-skepticizam. Ipak, postoji i optimizam, jer niko ne sumnja da će zvanični Prag dati sve od sebe kako bi opravdao poverenje vodjenja Unije, sa još uvek svežim sećanjem na muke nekoga ko je ne tako davno kucao na evropska vrata.


XS
SM
MD
LG