Linkovi

Počelo zasedanje novog saziva američkog Kongresa


Novi, 111. saziv američkog Kongresa, u čija oba doma većinu ima Demokratska stranka, počeo je danas zasijedanje, kojim će, kako se očekuje, narednih dana dominirati rasprava o ekonomskoj krizi.

Zakonodavci na Kapitol Hilu se već prvog dana zasijedanja novog saziva Kongresa pripremaju da rješavaju najgoru ekonomsku krizu u Americi od perioda velike depresije.

"Našoj zemlji i privredi potreban je paket za ekonomski oporavak koji će odmah podstaći otvaranje novih radnih mjesta i ekonomski rast", istakla je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Demokrate se nadaju da će iskoristiti pojačanu većinu u oba doma Kongresa i usvojiti stimulativni paket budućeg predsjednika, vrijedan 775 milijardi dolara. Obama se juče sastao predstavnicima obje stranke kako bi dobio podršku za plan, koji predviđa izdvajanje 300 milijardi dolara za poreske olakšice.

"Uvjeren sam da je novoizabrani predsjednik zainteresovan za republikanske stavove u pogledu paketa podsticajnih mjera", kaže lider republikanske manjine u Senatu, Mič Mekonel.

Dva senatska mjesta su međutim i dalje pod znakom pitanja. Demokrata Al Frenken je, nakon ponovnog prebrojavanja glasova, proglašen pobjednikom izborne trke u Minesoti, ali su savjetnici poraženog republikanca Norma Kolmana već najavili da će osporiti njegov izbor.

Zvaničnici u Kongresu u međuvremenu nisu dozvolili Ronaldu Burisu, koga je kontroverzni guverner Ilinoisa Rod Blagojević imenovao za senatora te države, da zauzme svoje mjesto u Senatu. Senatori su saopštili su da je Burisovo imenovanje nevažeće zato što ga nisu potvrdili državni zvaničnici, ističući da neće prihvatiti nikoga koga je postavio Blagojević, koji je optužen da je pokušao da proda senatsko mjesto, upražnjeno izborom Baraka Obame za predsjednika SAD

"Konsultovaću se sa advokatima i odlučićemo šta dalje da preduzmemo", kazao je u Vašingtonu Ronald Buris.

Buris je već zatražio od Vrhovnog suda u Ilinoisu da po hitnom postupku odluči o zahtjevu da državni sekretar potvrdi njegov izbor za senatora, za koji tvrdi da je legalan.

XS
SM
MD
LG