Linkovi

Obama: SAD se suočavaju sa velikim ekonomskim izazovima


Novoizabrani predsjednik Barak Obama sastao se na Kapitol Hilu sa predsjedavajućom predstavničkog doma Nensi Pelosi, samo dvije nedjelje uoči inauguracije.

Obama i Pelosi razgovarali su o usvajanju novog paketa stimulativnih mjera, kako bi se spriječilo dalje pogoršanje ekonomske situacije.

"Pred nama su ogromni ekonomski izazovi. Krajem nedjelje očekuje nas otrežnjavajući izvještaj o nezaposlenosti. Predsjednica predstavničkog doma i njeno osoblje bili su od velike pomoći tokom saradnje sa našim timom u izradi plana za ekonomski oporavak koji će omogućiti ljudima da ponovo rade", kazao je Obama.

Pelosi je naglasila važnost usvajanja novog zakonskog prijedloga, koji će, kako je navela, poboljšati životni standard Amerikanaca.

"Novi sastav Kongresa sjutra će položiti zakletvu. Odmah ćemo razmotriti određene inicijative, od kojih ste neke vi već naveli, kako bi riješili problem s kojima se suočava američki narod. I za dvije nedjelje biće inaugurisan novi predsjednik Sjedinjenih Država", istakla je Nensi Pelosi.

Tim novoizabranog predsjednika predlaže plan vrijedan između 675 i 775 milijardi dolara, kojim je, između ostalog, predviđeno otvaranje 3 miliona novih radnih mjesta, poreske olakšice za kompanije i srednju klasu u naredne dvije godine, kao i ulaganje u infrastrukturu, energiju, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu. Pojedini republikanski zakonodavci su međutim već izrazili zabrinutost zbog mogućih troškova.

"Riječ je o ogromnim troškovima, koji bi mogli da budu bizu billion dolara. Da li želimo da to uradimo bez svjedočenja na Kongresu i stavova republikanskih senatora", upitao je lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel.

Među brojnim izazovima, s kojima se budući predsjednik suočava je i odluka guvernera Nju Meksika, Bila Ričardsona, da odustane od položaja sekretara za trgovinu, zbog istrage u vezi sa dodjeljivanjem unosnog ugovora kompaniji na čijem čelu je jedan od glavnih donatora Ričardsonove kampanje.

"Obamin tim i Ričardson se nadaju da će u određenom trenutku, guverner Nju Meksika moći da se vrati u administraciju, ali znaju da se prvo mora riješti ova situacija u vezi sa istragom. Oni još nemaju drugog kandidata za sekretara za trgovinu", ističe analitičar Džordž Stefanopulos.

Obama će se, nakon današnjih razgovora sa demokratskim i republikanskim liderima na Kapitol Hilu, sastati sa svojim ekonomskim timom, prije nego što u četvrtak bude održao govor o trenutnoj ekonomskoj situaciji.


XS
SM
MD
LG