Linkovi

Izrael pojačao napade na Pojas Gaze


Izraelski ratni avioni, brodovi i artiljerijske jedinice, danas su napali objekte Hamasa u Pojasu Gaze, na početku druge nedelje izraelske ofanzive na palestinsku ekstremističku organizaciju.

Očevici kažu da je Pojas Gaze prvi put granatirala artiljerija, što signalizuje moguću eskalaciju sukoba. U jednom od napada, u naselju Al-Šudžaja istočno od Gaze, poginuo je i jedan od vođa palestinske ekstremističke organizacije, Abu-Zakarija al-Džamal. On je treći visoki zvaničnik Hamasa koji je žrtva najnovije izraelske ofanzive. Ratni avioni su bombardovali i palestinski fakultet koji je poznat kao Američka škola i džamiju na severu Gaze. U napadu na džamiju, poginulo je najmanje 10 ljudi. Izraelski radio prenosi da je portparol Hamasa izjavio da su pripadnici ekstremističke organizacije sprečili pokušaj izraelskih vojnika da prodru u Pojas Gaze. U izveštaju se navodi da su se vojnici povukli pred minobacačkom vatrom. Uz granicu sa Gazom, prebačene su hiljade izraelskih vojnika i tenkovi, koji čekaju naređenje da krenu u kopnenu ofanzivu. Vođa Hamasa Halid Mešal, koji živi u izgnanstvu u Siriji, preti osvetom i upozorava Izrael da ne pokušava kopneni prodor.

Ekstremisti su danas ispalili još dvadesetak raketa na jug Izraela. Jedna od raketa je pogodila stambenu zgradu u Ašdodu, u kojoj su dve osobe ranjene. Sjedinjene Države traže prekid vatre, ali kažu da kopneni upad u Gazu zavisi od Izraela. U svojoj nedeljnoj radio poruci, predsednik Džordž Buš je okrivio Hamas za podsticanje nasilja i istakao da raketni napadi te organizacije na Izrael predstavljaju terorizam. On je dodao da Sjedinjene Države rade na prekidu vatre, ali da jednostrani sporazum nije prihvatljiv. Predsednik Buš je takođe zatražio da međunarodni posmatrači osiguraju da ekstremisti prestanu da krijumčare oružje u Gazu. Svetski lideri pozivaju obe strane da prekinu nasilje. Hiljade Arapa su danas u Sakninu, na severu Izraela, demonstrirale protiv izraelskih napada na Hamas. Propalestnske demonstracije su održane i u Londonu, Parizu, Berlinu, Madridu i drugim evropskim gradovima, kao i u avganistanskoj prestonici Kabulu.

XS
SM
MD
LG