Linkovi

Češka Republika preuzela od Francuske funkciju predsedavajućeg u EUČeška Republika preuzela je od Francuske funkciju predsedavajućeg Evropske Unije, u vreme kada se ovaj 27-člani blok suočava sa nizom teškoća.

Češka Republika staje na čelo Evropske Unije u trenutku kada se ona bori sa najtežom ekonomskom krizom u svojoj 50-godišnjoj istoriji. Mnoge zemlje se već nalaze u recesiji, ili – kao Francuska – na rubu recesije. Ekonomisti predviđaju dodatne loše vesti u ovoj godini.

Posle upada Rusije u Gruziju, prošlog avgusta, odnosi između Rusije i Evropske Unije takođe su na niskoj tački. Brisel i Moskva preduzeli su tek prve korake ka obnavljanju poremećenih veza.

Osim toga, postoji i pitanje takozvanog Lisabonskog sporazuma o reformi tog 27-članog evropskog bloka. Prag još nije ratifikovao taj dokument, a češki predsednik Vaclav Klaus i dalje je veoma skeptičan, kako prema tom sporazumu tako i prema Evropskoj Uniji uopšte. On odbija da istakne zastavu Unije na svojoj predsedničkoj rezidenciji i protivi se evropskom sporazumu o klimatskim promenama.

Mada je Klausov predsednički položaj uglavnom ceremonijalnog karaktera, jer političku vlast poseduju premijer i vlada Češke, Klaus bi mogao da bude domaćin samita Evropske Unije, idućeg marta.

Filip Vajt, analitičar u londonskom istraživačkom centru Čatam haus, smatra da će funkcija predsedavajućeg Evropske Unije biti teška obaveza za Češku Republiku.

„Problem za Češku Republiku je dvojak. Prvo, u zemlji postoji prilično snažna struja skeptična prema Uniji. Drugo, biće to prvi put da Češka vrši funkciju predsedavajućeg Evropske Unije, čije članstvo je stekla tek 2004. A tu dužnost će morati da obavlja u uslovima ogromnih ekonomskih i spoljnopolitičkih teškoća Evropske Unije,“ kaže Vajt.

Pored ovoga, Prag preuzima tu funkciju posle prilično čvrstog vođstva Francuske, pa mnogi eksperti smatraju da Češkoj Republici neće biti lako da pokaže slično energično vođstvo.

Međutim, analitičar Filip Moro Defarže predviđa da će ta zemlja dobro obavljati svoje zadatke na čelu Evropske Unije.

„Kada ste predsednik Evropske Unije onda morate da obavljate taj posao. Stoga je jasno da će Češka Republika morati da izvršava svoje obaveze – organizuje sastanke i slično. Nije važno to što je češka javnost skeptična prema Uniji. Posao mora da se obavi,“ kaže Defarže.

Češka vlada je saopštila da će, dok bude predsedavala Evropskom Unijom, biti usredsređena na tri ključne stvari: ekonomiju, energiju i spoljnopolitičke odnose -- sa naglaskom na ekonomiji.

XS
SM
MD
LG