Linkovi

Velika uloga politike i psihologije u novom konfliktu na Bliskom istoku


Izrael tvrdi da su novi sukob na Bliskom istoku isprovocirali raketni napadi iz Gaze na izraelske gradove, ali neki analitičari smatraju da je odgovor Tel Aviva bio preteran, i da je možda u pitanju pokušaj Izraela da obnovi svoju reputaciju.

Uprkos svetskim pozivima na mir, u Gazi, uskom pojasu zemlje koja se graniči sa Izraelom i Egiptom, nema nikakvih naznaka mira. U seriji izraelskih vazdušnih napada došlo je do velikih razaranja na području gde živi milion i po Palestinaca, i gde se nalazi sedište islamske militantne grupe Hamas.

Izrael tvrdi da su vazdušni udari reakcija na ponovljene raketne napade palestinskih ekstremista. Medjutim, jedan stručnjak za Bliski istok kaže da je odgovor Izraela bio nesrazmeran, i da ukazuje na neke druge faktore u igri. Pol Šram sa Instituta za Bliski istok u Vašingtonu, kaže da situacija u Gazi podseća na jedan raniji sukob, kada su ekstremisti Hezbolaha iz Libana ispaljivali smrtonosne rakete u Izrael, i prolazili nekažnjeno.

„Izrael smatra da mora da izbriše tu ljagu, poniženje invazije na Liban 2006. godine, koju većina Izraelaca i doslovno svi Arapi doživljavaju kao poraz i poniženje Izraela“, kaže Šram.

Situacija se dalje komplikuje zbog opštih izbora u februaru. Izraelski ministar odbrane Ehud Barak iz Laburističke partije, kandidat je za premijera, ali se po anketama nalazi na trećem mestu. Šram kaže da bi Barak najviše profitirao u slučaju da izraelski napadi na Hamas uspeju.

„Ehud Barak, kao ministar odbrane, smatra se najdogovornijim za ovaj sukob. Ako on uspe, njemu će pripasti zasluga, ako se doživi poraz, njega će kriviti za to“, ocenjuje analitičar.

Bivši premijer Benjamin Netanjahu iz partije Likud trenutno vodi u anketama. Ministarka inostranih poslova Cipi Livni iz stranke Kadima takodje je kandidat za premijera. U ponedeljak, izraelska vojska je proglasila područje oko Pojasa Gaze „zatvorenom vojnom zonom“. U prošlosti bi posle takvog poteza obično usledio izraelski kopneni napad. Šram veruje da izraelska računica uključuje snažnu vojnu reakciju u Gazi dok je predsednik Buš još u Beloj kući.

„Ne radi se o tome da oni očekuju da će novoizabrani predsednik Barak Obama biti protiv Izraela. Ali veruje se da on neće u potpunosti prihvatati stavove Izraela kao što je to bio slučaj sa Bušovom administracijom,“ napominje Pol Šram.

Bela kuća navodi da je američki cilj da se obema stranama pomogne da postignu održivo primirje. Medjutim, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, Gordon Džondrou, kaže da pre nego što se nasilje okonča, Hamas mora da prestane da ispaljuje rakete i prizna Izraelu pravo na postojanje.

XS
SM
MD
LG