Linkovi

Treći dan izraelske ofanzive u Pojasu Gaze, više od 320 poginulih


Izraelski avioni izvršili su napade na palestinske vojne mete u Pojasu Gaze, a izraelski minister odbrane Ehud Barak ocenio da je njegova zemlja u “pravom ratu sa Hamasom”. Prema procenama palestinskih zvaničnika, u tri dana izraelskih vazdušnih udara ubijeno je najmanje 325 ljudi, uglavnom pripadnika Hamasa. Agencija za humanitarnu pomoć Ujedinjenih nacija u Gazi navodi da su palestinski lekari prijavili i pogibiju 57 civila.

Ekstremisti iz Gaze ispalili su najmanje 50 raketa na jug Izraela, a u jednoj eksploziji ubijen je izraelski Arapin u južnom gradu Aškelonu. U pitanju je druga žrtva raketnih napada u Izraelu od kada su izraelske snage započele ofanzivu u Gazi.

Već treći dan, Izrael bombarduje Hamasove pozicije širom Gaze. Izraelski avioni I helikopteri pogodili su prostorije ministra iz Hamasove vlade i dve zgrade univerziteta, dok izraelska mornarica gadja brodove i položaje na kopnu.

Izraelska ministarka spoljnih poslova Cipi Livni kaže da Izrael želi da okonča stalnu seriju raketnih napada iz Gaze na gradove na jugu Izraela, i da slomi Hamas jednom za svagda.

“Hamas predstavlja ekstremnu islamističku ideologiju. Oni se ne bore za palestinska prava, oni žele da nam uskrate pravo da postojimo,”, izjavila je Livni.

XS
SM
MD
LG