Linkovi

Izrael nastavlja ofanzivu u Gazi već treći dan


Izraelska ofanziva protiv ekstremista iz redova Hamasa u Pojasu Gaze ušla je u treći dan i broj palestinskih žrtava vazdušnih napada dosegao je najmanje 310.

Prema današnjem izveštaju humanitarne agencije Ujedinjenih nacija od subote je u Gazi poginuo najmanje 51 civil. Predstavnik te agencije navodi da je procena sačinjena na osnovu podataka lekarskih i bolničkih izvora u Pojasu Gaze.

Palestinski funkcioneri takođe navode da je u napadima ubijeno najmanje 180 ekstremista Hamasa.

Očevici danas navode da su izraelski ratni avioni uništili Ministarstvo unutrašnjih poslova u gradu Gazi, koje je pod rukovodstvom Hamasa. Takodje bar pet napada je izvršeno na Islamski univerzitet u Pojasu Gaze.

Izrael tvrdi da je ofanziva izvršena u odgovor na ponovljene napade ekstremista iz Gaze na izraelsku teritoriju. Izraelska armija je danas proglasila oblasti oko Pojasa Gaze „zatvorenom vojnom zonom“ , što je potez nakon koga su obično u prošlosti usledili kopneni napadi širom Gaze.

Ranije danas, gradonačelnik južnog izraelskog grada Aškelona istakao je da je u eksploziji rakete ispaljene iz Gaze poginuo jedan Izraelac, a osam ih je ranjeno.

XS
SM
MD
LG