Linkovi

Ruski predsednik zalaže se za jačanje ruskih oružanih snaga


Ruski predsednik Dmitri Medvedev izjavio je da Rusija rezerviše sebi pravo da koristi oružane snage za odbranu svojih interesa, kao i za zaštitu života i dostojanstva svojih građana, gde god se oni nalazili. Medvedev je to izjavio u televizijskom intervjuu, povodom kraja godine. Tom prilikom Medvedev je govorio i o ekonomiji, odnosima sa Sjedinjenim Državama i o snabdevanju Ukrajine gasom.

U intervjuu koji je u sredu emitovala ruska televizija, predsednik Dmitri Medvedev izjavio je kako povremeno oseća da druge države pokušavaju da, kako je rekao, „pokažu Rusiji gde joj je mesto“, ali je te pokušaje odbacio kao neprihvatljive. Kao primer toga on je pomenuo, kako se izrazio, „želju kolega i partnera iz NATO da bezgranično šire svoju organizaciju“.

Ukrajina i Gruzija žele da se učlane u zapadnu vojnu organizaciju. Nekim građanima obe pomenute zemlje Rusija je izdala ruske pasoše, čime su praktično stekli dvojno državljanstvo. Moskva je u avgustu iskoristila to kao opravdanje za upad tenkovima u Gruziju, rekavši da mora da štiti svoje građane. Predsednik Medvedev je izjavio da će Rusija nastaviti da preduzima čvrste i odlučne akcije gdegod i kadgod životi i dostojanstvo ruskih građana budu ugroženi.

Medvedev je rekao kako je čvrsto ubeđen da Rusija mora da štiti svoje interese svim raspoloživim sredstvima, u koje je ubrojio pre svega međunarodno pravo i međunarodne organizacije, kao što su Ujedinjene nacije, a zatim i regionalna tela u koje je učlanjena Rusija. Ali ako bude potrebno, rekao je Medvedev, Rusija mora da iskoristi i svoj vojni potencijal.

Rusko pribegavanje sili tokom konflikta sa Gruzijom mnoge zemlje su osudile kao preterano, uključujući Sjedinjene Države. Medvedev je u intervjuu rekao da je odluku da pošalje trupe u Gruziju doneo lično i da je to morao da učini na brzinu, bez mogućnosti da se sa bilo kim konsultuje.

Prema rečima Medvedeva, novoizabrani američki predsednik Barak Obama rekao mu je u telefonskom razgovoru da su odnosi sa Ruskom Federacijom jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Sjedinjenih Država, što je ruski lider nazvao obostranim interesom. On je izrazio nadu da će veze sa Vašingtonom biti efikasnije i pouzdanije, primetivši da Rusija nije kriva za ono što je nazvao propuštenim prilikama za izgradnju normalnih odnosa poslednjih godina.

Predsednik Medvedev je nastojao da umiri potrošače u Evropi i drugim zemljama da će Rusija ispuniti sve svoje obaveze u snabdevanju gasom, uprkos pretnjama Moskve da će prekinuti dostavu gasa Ukrajini zbog duga, koji se popeo na dve milijarde dolara. Veći deo gasa koji Rusija isporučuje zapadnoj Evropi teče gasovodom koji prolazi preko Ukrajine.

Ruski predsednik je rekao da Ukrajina mora da plati i poslednju rublju duga ako ne želi da njena privreda bude pogođena sankcijama i zahtevima iz Ruske Federacije.

Veći deo intervjua bio je posvećen ekonomskim pitanjima, posebno svetskoj ekonomskoj krizi. Medvedev je priznao da nezaposlenost u Rusiji raste i zapretio pravnim merama protiv poslodavaca zbog ilegalnih otpuštanja ili propusta da isplaćuju zarade zaposlenima, rekavši da je to jedini način za suzbijanje širenja te pojave. On je dodao da se priprema spisak sa imenima stotina preduzeća kojima će biti dodeljena državna pomoć.

Ruski predsednik je rekao da pre šest meseci vlada nije planirala takve akcije, ali da sada nema drugi izbor. On je dodao da će direktnu pomoć primiti preduzeća od strateške važnosti za Rusiju, kao i ona koja predstavljaju stub privrede nekog grada ili područja.

Ruske vlasti nedavno su upozorile bivšeg zamenika ministra za socijalne službe, Jevgenija Gontmahera, zbog toga što je objavio novinski članak u kome je razmatrao potencijal za izbijanje nemira u Rusiji, posebno u gradovima niklim oko jednog preduzeća, koji bi mogli da budu teško pogođeni otpuštanjima. U Rusiji postoji oko 700 takvih gradova.

XS
SM
MD
LG