Linkovi

Papina poruka za Božić: Mir u svetu, pre svega na Bliskom istoku i u Africi


Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Benedikt Šesnaesti, u svojoj tradicionalnoj božićnoj poruci se založio za mir u svetu, posebno na Bliskom istoku i u Africi.

Obraćajući se hiljadama vernika sa balkona Crkve svetog Petra u Vatikanu, papa je zatražio da „božanska svetlost Vitlejema“ obasja celu Svetu zemlju u kojoj, kako je rekao, izraelsko-palestinska situacija deluje sumorno. On je takođe govorio o stanju u Zimbabveu, Kongu, Darfuru i Somaliji.

U Vitlejemu, mestu u kojem se prema biblijskom predanju rodio Isus Hrist, latinski patrijarh Fuad Tval se u noćašnjoj službi takođe molio za mir. Tval je kao katolički poglavar Svete zemlje naglasio da rat ne donosi mir, da tamnice ne garantuju stabilnost i da najviši zidovi ne osiguravaju bezbednost. Mnogi vernici koji su došli da čuju latinskog patrijarha su morali da prođu kroz betonski zid koji odvaja Vitlejem od Jerusalima.

U Londonu, kenterberijski nadbiskup Roan Vilijams rekao je da bi hrišćani trebalo da se ugledaju na Hrista i malim gestovima donesu blaženstvo u sve delove sveta. Britanska kraljica Elizabeta je u svojoj božićnoj poruci preko televizije govorila o globalnoj ekonomskoj recesiji i nasilju u svetu.

Britanska televizijska stanica Kanal četiri je emitovala – kako je najavljeno – alternativnu božićnu čestitku – iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Ahmadinedžad je poručio da bi Hrist, kada bi bio živ, razvio zastavu pravde i suprotstavio se – kako je iranski predsednik rekao – ratnim huškačima, okupatorima, teroristima i nasilnicima u celom svetu.

XS
SM
MD
LG