Linkovi

Pentagon priprema program građanskog obezbeđenja i u Avganistanu


Američki sekretarijat za odbranu priprema takozvani pilot program za organizovanje avganistanskih građana radi osiguravanja bezbednosti po većim i manjim mestima. Program je sličan onom u Iraku, koji se smatra jednim od najvažnijih faktora zbog kojih je ove godine bezbednost u toj zemlji znatno poboljšana.

Predstavnik Pentagona, Brajan Vitman, potvrdio je nameru za pokretanje tog programa, o čemu je prvi izvestio list Njujork Tajms.

"Mislim da je najbolje opisati ga kao lokalni program, koji ima izglede da poboljša bezbednost u Avganistanu. Ali za sada je to vrlo skromna, početna proba uspostavljanja bezbednosti u lokalnim zajednicama", kaže Vitman.

Vitman kaže da će inicijativa biti u rukama avganistanske vlade, dok će je američki vojnici i pripadnici NATO snaga podržavati. Prema njegovim rečima, probna akcija počeće u pokrajini Vardak, nedaleko od Kabula, u kojoj su poslednjih meseci talibanski borci sve aktivniji. Vitman kaže da će neki lokalni stanovnici dobiti određena ovlašćenja kako bi povećali bezbednost i proširili domašaj avganistanskih vlasti.

"Plan je smišljen tako da olakša razmenu informacija i gradi međusobno poverenje, sa ciljem da se poboljša upravljanje tim distriktom kao i na nivou pokrajine i da se uspostave bolje veze sa centralnom vladom", kaže Vitman.

Vitman kaže da će na početku tim programom biti obuhvaćeno samo nekoliko desetina Avganistanaca. Ali Tajms kaže da komandanti nameravaju da ga vrlo brzo prošire, ukoliko se pokaže uspešnim.

Sličan program, koji se sprovodi u Iraku, obuhvata više od 100 hiljada lokalnih stanovnika, uključujući neke bivše pobunjenike, koji služe kao posada na kontrolnim punktovima i u lokalnim policijskim stanicama. Komandanti kažu da je zahvaljujući tome bezbednost povećana, delimično zahvaljujući tome što su nekadašnji protivnici sada pretvoreni u saveznike. Iračka vlada je u procesu preuzimanja odgovornosti za te snage, apsorbujući neke od njih u svoje snage bezbednosti i raspuštajući neke grupe.

Funkcioneri kažu da nije bilo neophodno naoružavati neke iračke grupe, koje su dobile naziv "Sinovi Iraka". Njujork Tajms navodi da se planira da se avganistanske grupe građana naoružaju, ali Vitman nije mogao to da potvrdi. Tajms takođe navodi neke Avganistansce koji su izjavili da bi plan mogao da dovede do osnivanja novih lokalnih milicija i potencijalno izazove građanski rat. Međutim, predstavnik Pentagona Brajan Vitman kaže da je prerano brinuti se o takvim mogućnostima.

Bivši američki komandant u Iraku, general Dejvid Petreus, sada je odgovoran za američke vojne operacije u obe zemlje. On je ranije rekao da bi želeo da neke ideje primenjene u Iraku prenese u sve težu situaciju u Avganistanu, iako priznaje da su ta dva rata veoma različita. Petreus nije rekao koje metode lokalne bezbednosti bi primenio u Avganistanu, ali je rekao kako veruje da obe imaju isti prioritet – da poboljšaju bezbednost kako bi nastojanja vlade da izgradi dugoročnu stabilnost mogla da puste koren.

XS
SM
MD
LG