Linkovi

Prenger: Američka ekonomija - apsolutni prioritet Baraka Obame


Šta će na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu nove administracije predsednika Baraka Obame imati prioritet? Na to pitanje za Glas Amerike odgovara zamenik američkog sekretara za odbranu u administraciji predsednika Ričarda Niksona, autor i stručnjak za Balkan, Robert Prenger.

Prenger: "Bez ikakave sumnje, stanje američke ekonomije će imati apsolutan prioritet. Na to ukazuje i najnoviji broj časopisa 'Foreign Affairs' u kome se govori o uticaju sadašnje ekonomske krize na američku spoljnu politiku. Drugim rečima, stanje američke i svetske ekonomije će biti važna komponenta u definisanju buduće američke spoljne politike, što će nametnuti odredjena ograničenja na spoljnopolitičke ambicije SAD. U skladu sa tim, Vašington će svoju spoljnu politiku podeliti u tri kategorije — prvo, prilagođavanja u odnosima sa velikim silama, kao što su Rusija i Kina; drugo, odnosi sa NATO-om, njegov budući format i dalji razvoj, uključujući odnose sa Evropom; i treće - rešavanje neposredih i aktuelnih pitanja kao što su Irak, Avganistan, Iran, i tako dalje".

Glas Amerike: Da li se u Vašingtonu nazire neki novi pristup u odnosima SAD prema Rusiji?

Prenger: "Teško je u ovom trenutku to predvideti. Na osnovu retorike tokom predsedničke kampanje, nameću se očigledna pitanja kao što je pitanje Gruzije, stacioniranje američkog raketnog sistema u Poljskoj i Češkoj, proširenje NATO-a i sitaucija na Balkanu. Verujem da će Obamina administracija preispitati neke aspekte odnosa dve zemlje. U slučaju Gruzije, vršiće se dublja analiza i ukazivaće se na to da je i Tbilisi kriv za rusku vojnu intervenciju; u pogledu evropskog raketnog sistema i prijema Ukrajine i Gruzije u NATO-u, mislim da će se tim pitanjima pristupiti odmerenije i u skladu sa kompromisnim stavom nemačke kancelarke Angel Merkel. Možda su ova nova sagledavanja rezultat teške američke ekonomske krize i teškoća u Avganistanu i Pakistanu. Kako je rekao sekretar za odbranu Robert Gejts, 'iako smo i dalje vodeća svetska sila, i mi imamo svoja ograničenja'".

Glas Amerike: Šta Evropa očekuje od administracije Baraka Obame i mogu li se ta očekivanja ispuniti?

Prenger: "Zavisi o kom delu Evrope govorite. Nedavno sam prisustvovao jednoj konferenciji u Grčkoj, u kojoj postoji jaka, skoro jedinstvena podrška Obami, odnosno njegovim ključnim pitanjima izraženim tokom predsedničke kampanje, kao što su nacionalna privreda, uloga države, pomirljiviji i otvoreniji stav prema zemljama u suprotnom taboru, jačanje diplomatije, itd. U svakom slučaju, Evropljani su veoma zadovoljni zbog predstojeće promene i dolaska Obame, kao rezultata niza faktora, uključujući povremeno konfrontirajući stav Buša prema Evropi, njegov pokušaj podele Evrope na “novu i staru”, i drugo. UBACI Što se tiče tradicionalnih evropskih saveznika, kao što su Francuska, Nemačka i Britanija, mislim da ce doći do previranje u pogledu NATO-a, pa i distanciranja zapadne Evrope od Amerike, posebno u pogledu slanja evropskih vojnika u žarišta sukoba, u Avganistanu i drugde. Druga veoma važna stvar je kretanje uticaja i vojne i ekonomske moći prema istoku, prema Aziji, odnosno prema Kini i Indiji, što bi moglo da poremeti globalni odnos snaga. To bi na zapadu izazvalo početnu zabrinutost, ali bi u stvari išlo u prilog jačanju američko-evropskih odnosa".

XS
SM
MD
LG