Linkovi

Niža cena nafte u osnovi ruskih ekonomskih problema


Ruska privreda je jedna od najteže pogođenih sadašnjom globalnom ekonomskom krizom. Rusija, jedna od vodećih energetskih izvoznika u svetu, ne samo što je pogođena bankarskom krizom i padom vrednosti deonica, nego i naglim padom cene nafte.

Zalagaonice su retka mesta u kojima je poslovna aktivnost veoma živa ovih dana u Rusiji. Prema zvaničnim podacima prosečan klijent pripada srednjoj klasi i starosnoj grupi između 30 i 45 godina, dok u zalog stavlja uglavnom zlato ili nakit. Mihail Unksov, predsednik ruskog saveza vlasnika zalagaonica kaže "da je tipičan klijent nezaposlen i da nastoji na brzinu da ostvari neku želju".

Period ruske privredne ekspanzije je za sada okončan, dok je vrednost deonica pala za oko 70 odsto. Vrednost rublje se smanjila na skoro najniži nivo u poslednje tri godine. Centralna banka Rusije potrošila je do sada 150 milijardi dolara, ili oko 25 odsto monetarnih rezervi – za održavanje vrednosti rublje. Rezerve su, inače, stvorene dok je vrednost nafte dostizala rekordne nivoe.

Polovina budžeta namiruje se od prodaje nafte i gasa. Dodatna poreska sredstva stižu od proizvođača energenata. Zbog naglog pada cena nafte moglo bi da dođe do budžetskog deficita, što bi direktno uticalo na zaposlene u vladinim službama, koji čine više od polovine ukupne radne snage u zemlji.

Energetski stručnjak Konstantin Simonov, inače direktor Fonda za energetsku bezbednost u Moskvi, kaže da naftni proizvođači i snabdevači predstavljaju dva stuba nedovoljno diverzifikovane ruske privrede.

Simonov tvrdi da treći stub čini sektor koji učestvuje u potrošnji prihoda od nafte i zemnog gasa. To su ugostitelji, građevinari i drugi, jer prihod od nafte se troši na izgradnju stanova, proizvodnju automobila i hrane.

Stoga, niske cene nafte i nestašica kredita znače i zamrzavanje građevinarstva, slabu kupovinu vozila i manji promet u restoranima.

Premijer Vladimir Putin je nedavno upozorio na moguće ekonomske teškoće, ali i dodao da veruje da će zemlja prebroditi globalne ekonomske nevolje bez većih posledica.

"Zahvaljujući postojećim velikim rezervama u zlatu bićemo u mogućnosti da prebrodimo glatko sadašnje teškoće u zemlji i svetu bez većih fluktuacija", rekao je Putin.

Međutim, Putin je takođe priznao da raste broj nezaposlenih, dok ekonomisti ukazuju na moguće smanjenje monetarnih rezervi ukoliko cena nafte ostane niska i globalne ekonomska kriza potraje duže od šest meseci. Mihail Unksov, predsednik saveza vlasnika zalagaonica napominje da oko 95 odsto klijenata otkupljuju svoje založene predmete, što znači da su još u stanju da otplaćuju svoje zajmove, što u proseku iznosi manje od 400 dolara ili oko 10 hiljada rubalja mesečno. Unksov dodaje da je većina Rusa svesna da bi ostavljanje zlata u zalagaonicama značilo lišiti se životno važne finansijske rezerve.

XS
SM
MD
LG