Linkovi

Čarke između dvojice potpredsednika na nacionalnoj televiziji


Predsednik Džordž Buš i novoizabrani predsednik Barak Obama obećali su da će predaju vlasti u Beloj kući, učiniti što je više moguće glatkom i uljudnom. Međutim, kako izgleda, zategnutost raste između dvojice potpredsednika. To je bilo evidentno u nedelju, na nacionalnoj televiziji, kad su potpredsednik Dik Čejni i novoizabrani potpredsednik Džo Bajden u intervjuima na dva različita kanala razmenili oštre komentare.

Džo Bajden je rekao da je Dik Čejni dao, kako se izrazio – nezdrav savet predsedniku Bušu.

"To, po meni, nije bilo zdravo za našu nacionalnu bezbednost i nije u skladu sa našim ustavom", rekao je Bajden.

Tokom predizborne kampanje Bajden je nazivao Čejnija opasnim. U jučerašnjem intervjuu za TV mrežu ABC on je rekao kako još veruje da je to istina, dodajući da je Čejni pokušao da proširi predsednička ovlašćenja van limita ustava.

"Njegova ideja unitarne izvršne grane, što znači da u vreme rata u suštini kompletna vlast ide izvršnoj grani, po meni je - užasno pogrešna. Mislim da je to bila greška koja je navela ovu administraciju da prekorači svoja ustavna ovlašćenja, a u najmanju ruku je oslabila naš ugled u svetu i našu bezbednost",
rekao je Bajden.

U programu TV mreže Foks, Čejni je rekao da ne uzima tu kritiku ozbiljno.

"Činjenica je da se, uzevši u obzir konflikt sa kojim smo suočeni, danas nalazimo u situaciji u kojoj je, po meni, potrebna snažna izvršna grana. U ovoj administraciji mi smo iskoristili takvu vrstu ovlašćenja",
rekao je Čejni.

Međutim, Džozef Bajden tvrdi da je administracija predsednika Buša prekoračila ovlašćenja. On je u emisiji TV mreže ABC rekao da je dobijao istu vrstu obaveštajnih brifinga koje dobija Bela kuća.

Predsednik Buš i potpredsednik Čejni ranije su izjavili da su na tim brifinzima postali svesni stepena opasnosti sa kojom su suočene Sjedinjene Države i potrebe postojanja snažne izvršne grane vlasti. Bajden je međutim rekao da te dokaze vidi drugačije.

"Do sada nisam čuo ništa što bi promenilo moje fundamentalno gledište da bi, pre svega Gvantanamo trebalo da bude zatvoren. A drugo - način na koji smo vodili politiku, kako u smislu prisluškivanja i praćenja, tako i u smislu tretmana zatvorenika, naneo je štetu našoj reputaciji širom sveta".


Bajden je istakao da će njegov pristup potpredsedničkom položaju biti više uzrdržan. Čejni je pak rekao da Bajden ima pravo na to.

"Ako on želi da umanji položaj potpredsednika, to je njegova odluka. Mislim da će novoizabrani predsednik Obama odlučiti kakovog potpredsednika želi. Sudeći po načinu na koji oni o tome govore, ne očekujem da Bajden igra tako značajnu ulogu kakvu sam igrao ja", zaključio je Čejni.

Odlazeći potpredsednik dodao je da njegov naslednik nije tražio od njega nikakav savet ii ukazao da nema šta više da ponudi van onoga što je već rekao.

XS
SM
MD
LG