Linkovi

Svetska privreda u 2009. verovatno najslabija u poslednjih pola veka


Udruženje svetskih finansijskih institucija pod nazivom Institut za međunarodne finansije, čije sedište je u Vašingtonu, objavilo je sumornu ekonomsku prognozu u kojoj se kaže da su sve velike svetske privrede u posustajanju ili u recesiji.

Institut za međunarodne finansije tvrdi da će rast svetske privrede u 2009. biti negativan, prvi put računajući od 1960, kada je počela da se vodi pouzdana statistika. U izveštaju tog instituta predviđa se da će rast svetske privrede iznositi minus 0,4 procenta, dok je ove godine iznosio gotovo plus dva procenta. Ekonomista Filip Satl, autor pomenute prognoze kaže:

"Svetska privreda se smanjila za nešto manje od pola procenta, što ne zvuči da je mnogo. Ali veoma je važno shvatiti da se svetska privreda u stvari nikada ne smanjuje. Negde u svetu uvek ima dovoljno aktivnosti da se smanji recesija, čak i u velikim industrijskim zemljama".

Prognoza kaže da će se recesija nastaviti u nekim od najvećih privreda – Sjedinjenim Državama, Zapadnoj Evropi i Japanu. Predviđa se da će sve te oblasti u idućoj godini zabeležiti pad ekonomske aktivnosti od oko jedan i po procenat. Rast nekih drugih ekonomija, koje su u usponu, naglo se usporava, pa se za ekonomiju Kine predviđa da će se usporiti na 6,5 procenata, a Indije na pet procenata. Ekonomista Satl ističe kako ga najviše zabrinjava mogućnost da ta slabost počne samu sebe da pothranjuje.

"Jedna od stvari koje posebno uznemiruju u sadašnjoj situaciji je to koliko brzo su se stvari promenile. Pre samo tri ili četiri meseca predviđali smo slab rast, ali ne i direktnu recesiju. Ali, uslovi su se promenili, ne samo u Sjedinjenim Državama već i u dobrom delu svetske ekonomije", kaže Satl.

Jedan od pokazatelja koliko je aktivnost svetske privrede usporena predstavlja dramatičan pad cena nafte. Krajem leta nafta se prodavala po rekordno visokoj ceni od 143 dolara za barel. Međutim, kako je potražnja naglo splasla, cena nafte je pala za 75 odsto, ne jedva 35 dolara po barelu. Analitičari su podeljenih mišljenja o tome da li će recesija biti duga ili kratka. Satl pozdravlja odluku američke administracije da što pre donese odgovarajuće političke odluke i kaže da, u poređenju sa tim, Evropljani deluju mnogo sporije.

Kao i druge institucije koje se bave ekonomskim prognozama, Institut za međunarodne finansije nerado upoređuje sadašnji pad ekonomske aktivnosti sa takozvanom Velikom depresijom, tridesetih godina prošlog veka, kada je nezaposlenost u Sjedinjenim Državama dostigla 25 odsto. Satl kaže da - u ovoj situaciji - nezaposlenost u Americi i Evropi verovatno neće prevazići osam procenata.

XS
SM
MD
LG