Linkovi

SAD više ne podržavaju podelu vlasti u Zimbabveu


SAD saopštile su da ne mogu više da podržavaju predlog o podeli vlasti u Zimbabveu, po kojem bi Robert Mugabe ostao na položaju predsednika države. To je danas u pretoriji, u Južnoafričkoj Republici objavila pomoćnica američkog državnog sekretara za Afriku Džendaji Frejzer, dodajući da ne veruje da je predsednik Mugabe sposoban da deli vlast.

Frejzer je rekla, doslovce, da je Mugabe "zgubljen" i da je "ostao je bez osećaja za realnost". Ona je je takođe apelovala na susede Zimbabvea da povećaju pritisak na Mugabea, ali je Južnoafrička Republika danas saopštila da vlada nacionalnog jedinstva između partije predsednika Mugabea i opozicije ostaje najbolja nada za promenu u Zimbabveu.

Mugabe je u prvom krugu predsedničkih izbora u martu izgubio od opozicionog lidera Morgana Cvangirajia, ali je pobedio u drugom krugu u junu, pošto se Cvangirai povukao iz trke, navodeći da je veliki broj njegovih pristalica ubijen. Mugabe i Cvangiraji su u septembru potpisali dogovor o formiranju jednistvene vlade, ali je on blokiran, jer dve strane ne mogu da se dogovore oko ključnih ministarskih funkcija. Predsednik Buš je vladu Zimbabvea nazvao nelegalnom, a predsednika Mugabea pozvao da podnese ostavku, u čemu su mu se pridružili i drugi svetski lideri.

XS
SM
MD
LG