Linkovi

Anketa: Širom sveta otpor američkim bazama u Persijskom zalivu


Prema rezultatima najnovijeg istraživanja javnog mnjenja, koje je sprovela organizacija World Public Opinion, američki pristup Bliskom istoku i muslimanskom svetu dobio je slabe ocene širom sveta. Direktor te organizacije Klej Remzi navodi da je u istraživanju javnog mnjenja u 21 zemlji učestvovalo gotovo 22 hiljade ispitanika.
Istraživanje je sprovedeno u velikim zemljama kao što su Kina, Sjedinjene Države, Indija, Indonezija, Nigerija i Rusija, kao i u nekoliko zemalja šireg bliskoistočnog područja, uključujući Egipat, Iran, Jordan, palestinske teritorije, Azerbejdžan i Turska. Anketirani su i građani Meksika, Francuske, Nemačke, Velike Britanije, Italije, Kenije, Pakistana, Tajlanda, Ukrajine, Tajvana i Hong Konga. U svim tim sredinama nisu postavljena istovetna pitanja.

Prema rečima Kleja Remzija, postoji iznenađujući konzensus u oceni da Sjedinjene Države ne izražavaju dužno poštovanje prema islamskom svetu.

"U svim zemljama, osim u Americi, većina smatra da Sjedinjene Države ne poštuju muslimanske zemlje. No, postoje razlike u proceni da li je takav odnos Sjedinjenih Država posledica namerne politike ili neznanja o islamu. Većina ispitanika u Egiptu, Iranu i Pakistanu smatra da je to rezultat smišljene politike, dok u evropskim zemljama većina smatra da nemar prema islamskim zemljama proističe iz loše informisanosti i nedovoljne osetljivosti prema tom pitanju".

Jedno od anketnih pitanja glasi: "da li je dobra ili loša ideja da Sjedinjene Države održavaju pomorske baze u Persijskom zalivu?" U proseku, samo 22 odsto ispitanika odobrava američko prisustvo u tom regionu, dok je 52 odsto skeptično.

"Uočili smo rasprostranjeno protivljenje i sumnjičavost prema svrsishodnosti prisustva američkih pomorskih snaga u Persijskom zalivu. Takvo mišljenje ne vlada samo među stanovnicima u regionu, već je prisutno u Evropi, Istočnoj Aziji i kod američkih saveznika".


Amerika je takođe dobila slabe ocene u pogledu širenja demokratije u islamskom svetu. Istina, kaže Remzi, većina ispitanika veruje da Sjedinjene Države stoje iza te ideje, ali većina, naročito u arapskom svetu, sumnja da je Amerika iskreno privržena jačanju demokratije na Bliskom Istoku, gde su vlasti mahom nedemokratske.

"U proseku, u 12 zemalja - pet zapadnih i sedam muslimanskih - u kojima je sprovedeno istraživanje, nešto više od polovine je reklo da Amerika podržava demokratiju samo u onim islamskim zemljama sa kojima sarađuju. Dakle, mnogi optužuju Ameriku za hipokriziju, mada ne tvrde da pruža bezuslovnu podršku autoritarnim režimima u tom regionu".


U 11 od 20 zemalja, većina ispitanika takođe ne veruje da se Sjedinjene Državi istinski zalažu za osnivanje Palestinske države. Ali zanimljiv je podatak da većina palestinskih ispitanika pozitivno ocenjuje američke napore u tom pogledu. Pedeset-devet odsto Palestinaca smatra da Amerika želi takvo rešenje. Međutim, to je i jedino pitanje na koje je većina Palestaca odgovorila pozitivno.

"Svega 20 odsto palestinskih ispitanika smatra da Sjedinjene Dražve poštuju muslimanske zemlje, 49 odsto misle da Amerika namerno pokušava da ponizi islamski svet, dok samo četiri odsto Palestinaca kaže da je održavanje američkih pomorskih snaga u Persijskom zalivu dobra ideja".


Još jedan interesantan rezultat najnovijeg istraživanja organizacije World Public Opinion je povoljna ocena većine u dve važne afričke zemlje, Keniji i Nigeriji, o prisustvu američkih pomorskih snaga u Persijskom zalivu. Afrikanci imaju potpuno drugačiju istorijsku i geografsku predstavu o američkoj spoljnoj politici nego ljudi na Bliskom Istoku, kaže Remzi.

"Njihov istorijski pristup je drugačiji, jer Sjedinjene Države nikada nisu bile kolonijalna sila u Africi. Za zemlje kao što je priobalna Kenija, koja se graniči sa Somalijom u kojoj besni građanski rat, prisustvo američkih brodova deluje umirujuće. Pored toga angažman Bušove administracije u borbi protiv ejdsa u Africi takođe doprinosi dobrom glasu Sjedinjenih Država na tom kontinentu".

Istraživanje World Public Opinion-a finansirao je američki sekretarijat za unutrašnju bezbednost.

XS
SM
MD
LG