Linkovi

EK: Reforme važnije od graničnih sporova


Blokada zaključivanja čak deset poglavlja pregora o pristupanju Hrvatske EU od strane Slovenije, zbog starog spora oko granica dvije države, danas je izazvala i reakciju Evropske komisije. Zvanični Brisel je uvjeren kako su granična pitanja stvar dogovora dvije države i da ih nikako ne treba stavljati na sto pregovora o pristupanju. Korak Ljubljane, vjeruje se, mogao bi da uspori pristup Hrvatske EU, najavljivan do 2011. godine.

Stari problem granice između Hrvatske i Slovenije na moru razlog je zašto je dovedeno u pitanje zaključenje već ispregovaranih poglavlja pregovora o prijemu Hrvatske u EU i otvaranje novih. Riječ je o deset poglavlja koja su i formalno trebala biti zaključena na sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji u Briselu, a, istom prilikom, trebalo je biti otvoreno pet novih poglavlja. Po toj dinamici, u Zagrebu su se nadali da će do kraja 2009. završiti pregovore o svim poglavljima, nakon čega preostaje samo poziv Brisela da se pridruži EU. Hrvatska ima status kandidata od 2004. godine, a pregovore o prijemu je započela godinu iza toga. Do sada je otvorila 21 poglavlje, od ukupno 35, a uspjela je pregovorima zaključiti četri poglavlja.

Međutim, slovenačka blokada je dovela u pitanje očekivanu dinamiku pregovaranja. Na stolu su se opet našle granice, što je Evropsku komisiju danas navelo na reakciju.

"Francusko predsjedništvo je uložilo značajne napore kako bi se našlo rješenje za pitanja koje je pokrenula Slovenija i Evropska komisija je u punoj mjeri podržala takve napore. Komisija žali zbog činjenice da Slovenija nije prihvatila niti jedno ponuđeno rješenje. Kao rezultat toga, imamo značajan broj poglavlja pregovora o kojima su pregovori tehnički završeni, ali se ne mogu zaključiti na Konferenciji o pridruživanju", kazala je predstavnik za medije komesara za proširenje, Olija Rena, Kristina Nađi.

Međutim, Evropsko vijeće će, u skladu sa važećom procedurom, privremeno zaključiti završena poglavlja i otvoriti nova, poručeno je danas iz Brisela, uz najavu kako će detalji biti dogovoreni sa hrvatskom stranom do kraja ove godine.

Što se tiče same Komisije i danas je naglašeno kako je njen stav da je pitanje granica bilateralno i da se ne smije miješati sa pregovorima o pristupanju. U tom se svjetlu pozivaju Hrvatska i Slovenija da pitanje granica riješe u duhu dobrosusjedskih odnosa.

"Jasno je da su tehnički pregovori i progres u njima važni, ali u svemu ovome su najvažnije reforme na terenu. Čak i ako ima nekog kašnjenja u formalnim pregovorima, jednom kada se reforme provedu tada je, u suštini, posao i zaključen. Zato Komisija ohrabruje Hrvatsku da sa čvrstim opredjeljenjem nastavi sa reformama kako bi dostigla uslove za zatvaranje jednih, a otvaranje drugih poglavlja, što će značiti stvaran progres u pregovorima o pristupanju", istakla je Kristina Nađi.

Poručuje se da problemi između Hrvatske i Slovenije ne dovode u pitanje sudbinu proširenja na Zapadni Balkan. Tu nema promjena, kaže se u Komisiji. Cijela Evropska unija je potvrdila evropsku budućnost Balkana i na posljednjem okupljanju Evropskog vijeća, očekujući da zemlje regiona, kada za to ispune uslove, postanu punopravne članice EU.

XS
SM
MD
LG