Linkovi

Smitsonijen: Paralelne izložbe radova Džordžije O'Kif i Ansela Adamsa


Džordžija O’Kif se smatra jednim od najistaknutijih američkih umetnika 20. veka. Najpoznatija je po svojim izražajnim slikama cveća i pejsaža. Ansel Adams je slavni američki fotograf. Čuvene su njegove crno-bele fotografije surovih američkih pejsaža. Oboje su strasno voleli američki jugozapad. Smitsonijenov Muzej američke umetnosti u Vašingtonu je sada prvi put priredio paralelnu izložbu njihovih radova.

Poluapstraktne slike cveća Džordžije O’Kif i fotografije surovih pejsaža Ansela Adamsa su slavne. Ovde, u Smitsonijenovom Muzeju američke umetnosti, njihov rad je prvi put prikazan paralelno, kaže Tobi Đuroviks, kustos za fotografiju.

„Jedna od sjajnih strana ove izložbe je to što uistinu vidite dijalog radova ovo dvoje umetnika. Ali isto tako ne bismo hteli da neko pomisli da su oni radili zajedno na terenu, što u stvari nikada nije bio slučaj. Oni su stvarali na sasvim različite načine.“

Uprkos stilskim razlikama, međusobno ih je privukla ljubav prema američkom pejsažu, kaže glavna kustoskinja muzeja, Elinor Džons Harvi.

„Gledali su na prirodu na gotovo istovetan način, kao na osnovno merilo celokupne karijere.“

O’Kif je došla u Nju Meksiko 1929. i odmah pronašla inspiraciju u pejsažu. Kada je Adams dolazio da je vidi, vodila ga je na svoja omiljena mesta, kao što je Crkva Rančo de Taos.

„Crkva Rančo de Taos je bila jedna od njenih omiljenih tema, mada portal crkve izgleda sasvim obično za jednu crkvu od nepečene opeke, ali je zadnja strana objekta sa ovim fantastičnim potpornim stubom ono što joj je stvarno privuklo pažnju,“ kaže Harvi.

Adams je drugačije video taj objekat.

„Ono što je Ansel rekao za ovu crkvu je zaista divno. Rekao je da je to američka katedrala.“

Sve do 1970-ih, Ansel Adams je sa svojim fotografijama bio glas pokreta za očuvanje životne sredine i zaštitu nacionalnih parkova.

„Mislim da je jedan od najdopadljivijih aspekata ove izložbe harmoničan dijalog Ansela i Džordžije, koji su pet decenija bili na istoj liniji, radeći sa jednakim nadahnućem i istim osećajem za američki pejsaž.“

Radovi Džordžije O’Kif i Ansela Adamsa imali su dalekosežan uticaj na američku umetnost i kulturu. Oni nastavljaju da oduševljavaju i inspirišu ljubitelje umetnosti širom sveta.


XS
SM
MD
LG