Linkovi

Kinkejd: Obama je pre svega oprezan čovek koji zna kako da opstane


Da li slučaj guvernera Roda Blagojevića postaje sve složeniji i da li bi mogao da obuhvati i tabor novoizabranog predsednika Barka Obame? Za “Glas Amerike” na to pitanje odgovara urednik publikacije “Tačnost medija”, Klif Kinkejd.

Kinkejd: "U slučaju guvernera Blagojevića, u stvari još nije definisana razlika izmedju kriminaliteta i političkih nagodbi, odnosno retorike guvernera Blagojevića i taj slučaj će, po meni, postepeno izgubiti značaj. Za Obamu se, medjutim, može reči da je bio predsednički kandidat bez velikog političkog prtljaga, a takav će biti i predsednik - znači pre svega oprezan čovek koji zna kako da opstane. Jedan od glavnih razloga je to što je on ljubimac američkih medija, koji ga smatraju bezgrešnim. Obama je takav odnos gajio. Eto, recimo, jedan od saradnika magazina “Tajms” angažovan je za tim potpredsednika Bajdena, a drugi, novinarka Linda Daglas, bila je njegov portparol tokom predsedničke kampanje. Imati podršku medija je ogromno preimućstvo u borbi za naklonost javnosti".

Glas Amerike: Da li je tim Baraka Obame odredio spoljnopolitička pitanja sa kojima će se prvo uhvatiti u koštac?

Kinkejd: "Na onovu onoga što je Obama govorio tokom predsedničke kampanje, on će povući naše trupe iz Iraka, ali ne kući, nego će ih prebaciti u Avganistan, gde je žarište terorističkih aktivnosti zajedno s Pakistanom. Tokom predsedničke kampanje, Obama je takodje nagovestio da bi terorističke aktivnosti u toj zemlji mogle da izazovu jednostranu akciju Sjedinjenih Država. To bi, medjutim, moglo da destabilizuje Islamabad, ojača teroriste, koji bi mogli da preuzmu vlast, a time i vojne snage i nuklearni arsenal te zemlje. Dakle, taj put bi mogao da stvori iračku situaciju u Pakistanu i ne verujem da bi Obama krenuo tim smerom".

Glas Amerike: Da li bi Obamin moto “promena”, mogao da važi i za američke odnose sa Evropskom unijom i Rusijom?

Kinkejd: "Obama će nastojati da ojača odnose sa Evropskom unijom i izbegne potencijalna sporna pitanja - kao što su Kosovo, pa možda i stacioniranje raketnog sistema u Poljskoj i Češkoj - i na taj način intenzivira saradnju sa Rusijom, pa i Kinom, u borbi protiv terorizma i borbi za globalni ekonomski oporavak. Obama je čak i u konfliktu Rusije i Gruzije pokazao izvesno razumevanje prema Rusima i pohvalno se izrazio o Kini. Drugim rečima, on želi podršku tih zemalja u borbi protiv terorizma i saradnju na ekonomskom planu u periodu sadašnje globalne ekonomske krize. A to je prihvatljivo - jer svima ide u prilog".

XS
SM
MD
LG