Linkovi

Šrods: Afera Blagojević prolazna, ali neprijatna za Obamu


U kojoj meri bi afera sa guvernerom države Ilinois Rodom Blagojevićem, mogla da utiče na novoizabranog predsednika Baraka Obamu i koje bi mogle da budu njegove ključne spoljnopolitičke smernice? O tome – za “Glas Amerike” – govori bivši urednik časopisa “Forbs” i politički analitičar, Džejms Šrods.

Šrods:
“Afera Blagojević je, verujem, prolazna, ali neprijatna za Baraka Obamu, pošto su obojica proizvod političkog sistema države Ilinois, koja je poznata po korupciji, mada je sve to sastavni deo našeg demokratskog sistema, koji je na posletku ipak efikasan. Vidite, Blagojević je otkriven i pokrenut je postupak protiv guverenera. Zna se da moć korumpira, a to se desilo i sa guvernerom Rodom Blagojevićem, mada će njegov slučaj republikanci nastojati maksimalno da iskoriste i eventualno povežu neke njegove aktivnosti sa Obaminim taborom, naravno, radi političke koristi, pogotovo sada, u svetlu velike Obamne popularnosti”.

Glas Amerike:Šta će biti prioritetna spoljnopolitička pitanja kada Barak Obama preuzme predsednički položaj?

Šrods:“Doći će do dubokih promena. Bušova adminstracija je bila preokupirana Irakom, Avganistanom i Bliskim istokom. Obamini ljudi, oni sa kojima sam razgovarao, imaju drugačiji stav. Oni će se u početku usko fokusirati na jednu spoljnopolitičku temu – a to je energija. Drugim rečima, ako industrijske, pa i zemlje u razvoju, ne budu imale sigurne i stalne energetske izvore, neće doći do ekonomskog oporavka, niti političke stabilnosti, što je u ovom momentu presudno ne samo za Sjedinjene Države, nego i za ceo svet. Istovremeno sa tim, Obama će početi da povlači američke snage iz Iraka i rešava avganistanski problem, ali multilateralno i u kontekstu globalnog terorizma. Što se tiče Balkana, Obamina administracija će s pažnjom pratiti situaciju na tom području, što znači i u Srbiji, koja je upravo u procesu sklapanja energetskog sporazuma sa Rusijom. Izbalansirana politika Srbije prema Istoku i Zapadu, mogla bi da omogući Beogradu da ponovo postane diplomatski aktivan prema Sjedinjenim Državama i na kraju dobije podršku Vašingtona u rešavanju nekih do sada nerešenih pitanja”.

Glas Amerike:Kako će se razvijati odnosi Vašingtona i Evropske unije i Rusije?

Šrods:“Odnosi sa Evropskom unijom će biti daleko srdačniji, a u pogledu Rusije, ući će u fazu preispitivanja. Naime, Rusija se sada oseća opkoljenom i ugroženom izgradnjom američke raketne baze u Poljskoj, kao i u pogledu nekih pitanja na Balkanu. Mislim da ćemo morati da formulišemo koordinisanu diplomataksu ofanzivu prema Rusiji i Iranu, a to će zavisiti od osoblja koje bude zaduženo za ta područja. Znam da je Obama pominjao da bi postavio Suzan Ajzenhauer, unuku pokojnog predsednika Ajka Ajzenhauera, koja je ekspert za Rusiju i republikanka, koja je podržala njegovu kandidaturu i poznaje situaciju u Rusiji. U svakom slučaju, ostaje da se vidi da li će Obama biti šampion promena, ili će naći vrlinu u političkom kontinuitetu”.

XS
SM
MD
LG