Linkovi

Američki diplomci brinu da li će moći da nadju posao


Dok američka ekonomija ulazi u sve dublju krizu, sa rekordnom stopom nezaposlenosti u poslednje 34 godine, diplomci na američkim univerzitetima kažu da ih ta situacija plaši. Neki eksperti smatraju da ima razloga za zabrinutost, dok drugi ističu da ima i valjanih razloga za optimizam.

Nekada je sticanje univerzitetske diplome bilo razlog za slavljenje. Medjutim, sa današnjom ekonomskom krizom, mnogi studenti mogli bi da imaju teškoća u nalaženju posla. Za mnoge je ovo vreme ispunjeno strepnjom. Na Katoličkom univerzitetu u Vašingtonu neki studentoi kažu da počinju da traže posao i pre nego što diplomiraju.

“Zaista vas plaši kada znate da morate da krenete u potragu za poslom, a ne znate na šta ćete naići,” kaže studentkinja Lisa Kempbel.

Alen Gudman u Centru za profesionalnu orijentaciju na Katoličkom univerzitetu kaže da studenti moraju da budu spremni da uzmu u obzir niz opcija.

“Možda nećete odmah dobiti posao koji ste želeli. Moraćete da budete fleksibilni i da tražite posao koji ne biste ranije uzeli, ali će to možda biti odskočna daska za nešto što zaista želite.”

Gudman kaže da će studenti koji su se opredelili za karijere u sektorima ekonomije koje je pogodila ekonomska kriza možda morati da traže posao van svoje struke. Ovo je možda takodje vreme da studenti odmah nastave za postdiplomskim studijama.

Prema izveštaju o trendovima u zapošljavanju za 2008 i 2009., mogućnost nalaženja posla je opala za 8 odsto od prošle godine, ali su šanse i dalje dobre za studente sa diplomama iz prirodnih nauka i tehnologije.

Majkl Vulf je ekonomista u Birou za praćenje podataka o radnoj snazi.

“U narednih 10 godina, predvidjamo solidan rast u oblasti prirodnih nauka, posebno biologije, kao i medicine i inženjerstva.”

Vulf kaže da će se situacija na tržištu radne snage poboljšati kada finansijska kriza bude okončana i da će tada mogućnosti ponovo biti najveće za kandidate sa univerzitetskim diplomama.

XS
SM
MD
LG