Linkovi

SAD: Federalne rezerve smanjile osnovnu kamatnu stopu na 0 do  0,25 odsto


Američka centralna banka drastično je smanjila osnovnu kamatnu stopu sa jedan odsto - na 0 do 0,25 odsto u nastojanju da izvuče vodeću svetsku ekonomiju iz sve dublje recesije. U propratnom objašnjenju, Federalne rezerve navele su kao razlog dalji pad vodećih činilaca ekonomske aktivnosti poput potrošnje, investicija i industrijske proizvodnje.

Zvaničnici federalnih rezervi obećali su da će upotrebiti sva raspoloživa sredstva da obnove ekonomski rast, navodeći da će najniža kamatna stopa ostati na snazi neko vreme. Takodje su najavljena dalja nastojanja na odmrzavanju kreditnog tržišta.

Prema ranije objavljenom izveštaju, cene roba i usluga u Sjedinjenim Državama pale su u novembru za rekordnih 1,7 odsto, što je najveći pad od 1947. godine od kada se taj podatak beleži. Istovremeno, prema odvojenom izveštaju početak gradnje novih kuća u Sjedinjenim Državama opao je u novembru za 19 odsto – na najniži nivo od 1959. godine, što se uglavnom pripisuje otežanim uslovima za dobijanje kredita.

Novoizabrani predsednik Barak Obama izjavio je, medjutim, da – kako se osnovna kamatna stopa približava nuli, Federalne rezerve ostaju bez “tradicionalne municije” za borbu protiv recesije. Obama je dodao da zvaničnici imaju i druga sredstva na raspolaganju, ali da je vreme da svi sektori vlade zajednički počnu da rade na oživljavanju ekonomije Obama je takodje rekao da kandidati za položaje u njegovoj administraciji već rade na planu za ekonomski oporavak koji će biti fokusiran na poboljšanje infrastrukture i otvaranje novih radnih mesta.

U medjuvremenu, predsednik Buš je izjavio da njegova administracija pokušava da pomogne autoindustriji, mada je Bela kuća nešto ranije saopštila da se odluka o tome ne očekuje uskoro. U intervjuu za mrežu CNN, Buš je rekao da zvaničnici ispituju sve opcije i da njegova administracija pokušava da pomogne “u što skorijem roku.” Portparolka Bele kuće, Dejna Perino, izjavila je, ranije u utorak, na brifingu za novinare da zvaničnici i dalje analiziraju podatke koje su dostavile autokompanije i da odluka neće biti doneta uskoro. Ona je dodala da će sve strane, uključujući kompanije i radnike, morati da pruže ustupke koji će biti ugradjeni u sporazum. Dženeral Motors i Krajsler, dve od tri vodeće autokompanije u SAD, saopštili su da bi mogli da ostanu bez gotovine za nekoliko nedelja. Bela kuća je prošle nedelje objavila da će razmotriti mogućnost da se manji deo ranije usvojenog paketa za spasavanje finansijskog sektora od 700 milijardi dolara upotrebi za pomoć autoindustriji.

Istovremeno, naftni kartel OPEK saopštio je u svom decembarskom izveštaju da je potražnja za naftom na svetskim tržištima opala kao rezultat sve dublje recesije u razvijenim zemljama. OPEK predvidja da će potražnja u prvoj polovini sledeće godine iznostiti oko million 300 hiljada barela dnevno, ali ističe da bi Kina, Bliski Istok i druge azijske zemlji mogle da ojačaju potražnju. Očekuje se da će na svom sastanku u sredu, u Alžiru, OPEK doneti odluku o daljem značajnom smanjenju proizvodnje, Ta vest doprinela je da cene nafte u utorak porastu na preko 46 dolara za barel na njujorškoj berzi.

XS
SM
MD
LG