Linkovi

Crna Gora predala aplikaciju za članstvo u EU


Crna Gora je danas i zvanično predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj Uniji. To je učinio crnogorski premijer, Milo Đukanović, predajući u Parizu francuskom predsjedniku i aktuelnom predsjedavajućem Evropskog vijeća, Nikoli Sarkoziju zahtjev Podgorice za punopravnim članstvom ove zemlje u Evropskoj uniji. Ovaj čin, koji predstavlja početak konkretnih pregovora i priprema za članstvo, pozdravljen je i u Briselu od strane evropskog komesara za proširenje, Olija Rena.

Nakon što je i formalno predata crnogorska aplikacija evropskom vrhu, pitanje je kada i kakvi koraci treba da uslijede. Prvi među njima, ne bez važnosti i težine, je reakcija evropskog komesara za proširenje, Olija Rena , koji je u pisanom saopštenju poručio kako je crnogorska aplikacija dobrodošla. Podgorica je tim činom stigla do istorijske prekretnice, kaže komesar Ren, prekretnice koja će obilježiti napore zemlje da u punoj mjeri usvoji evropske vrijednosti i temelje.

Sada je na Vijeću da odluči kako naprijed. Što se Evropske komisije tiče, naglašava njen prvi čovjek za proširenje, ona je spremna da pripremi zvanično mišljenje o spremnosti Crne Gore da se pridruži Uniji.

U svakom slučaju, on je uvjeren da je Podgorica načinila važan progres prema evropskim integracijama. U zemlji postoji čvrst konsenzus oko evropske budućnosti, sa uspjehom se primjenjuje Privremeni sporazum i ukupna uloga Crne Gore u regionu je pozitivna, mišljenja je komesar Ren.

On naglašava važnost evropskih perspektiva za cijeli zapadni Balkan- one su ključ stabilnosti i prosperiteta i regiona i cijele Unije. Zato evropski komesar poručuje svim državama zapadnog Balkana da, napredujući u ekonomskim i političkim reformama, svi potencijalni kandidati, poput BiH, Srbije i Crne Gore, treba da dosegnu status kandidata i da, napredujući prema vlastitim sposobnostima i rezultatima, dođu i do punopravnog članstva.

Crna Gora je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU potpisala oktobra 2007. godine. Ukoliko bude prihvaćena njena kandidatura, za nešto duže od godinu dana bi trebali započeti i pregovori o prijemu, kakve trenutno vode Hrvatska i Turska. Na iste pregovore od kraja 2005. godine čeka i Makedonija.

XS
SM
MD
LG