Linkovi

Predsednik Buš u nenanajavljenoj poseti Avganistanu


Američki predsednik Džordž Buš poručio je da su SAD I dalje predane borbi protiv Talibana u Avganistanu, ali je upozorio da će za stabilizovanje situacije u toj zemlji biti potrebno vreme.

U današnjoj nenajavljenoj poseti Avganistanu, predsednik Buš se obratio američkim vojnicima u jednoj vojnoj bazi, a zatim se sastao sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem u prestonici, Kabulu. Predsednik Buš rekao je Karzaiju da može da računa da će nova američka administracija nastaviti da se bori protiv pobunjenih Talibana u Avganistanu. Novoizabrani predsednik SAD Barak Obama obećao je da će povećati broj vojnika u Avganistanu, kada stupi na dužnost u januaru. Karzai je istakao da gradjani Avganistana i dalje snažno podržavaju strane vojnike, I dodao da neće dozvoliti medjunarodnoj zajednici da napusti tu zemlju pre nego što Avganistan bude dovoljno snažan da se sam brani.

Bušova poseta Avganistanu usledila je posle jučerašnje iznenadne posete Iraku, gde je razgovarao sa vladinim zvaničnicima. U toku konferencije za novinare sa iračkim premijerom Nurijem Al-Malikijem, jedan irački novinar nazvao je predsednika Buša “psom” i gadjao američkog lidera svojim cipelama, ali se predsednik sagao i izbegao da bude udaren.

Buš se kasnije našalio u vezi sa incidentom, rekavši da se “nije osetio ugroženim”. U Bagdadu, Buš je potpisao zajedničko saopštenje sa premijerom al-Malikijem, u vezi sa novim američko-iračkim bezbednosnim sporazumom. Tim dokumentom, koji je irački parlament usvojio prošlog meseca, planira se povlačenje svih američkih snaga iz Iraka do kraja 2011. godine.

U medjuvremenu, iračke vlasti su uhapsile novinara koji je gadjao cipelama predsednika Buša. Irački zvaničnici osudili su gest novinara Muntazera al-Zaidija, i zatražili izvinjenje njegovog poslodavca, televizije Al-Bagdadija. TV stanica je, zauzvrat, pozvala da novinar bude pušten iz zatvora, navodeći da bi oslobadjanje al-Zaidija bilo u skladu sa “slobodom izražavanja”, koju su SAD obećale svim Iračanima. Bivši advokat Sadama Huseina izjavio je za televiziju Al-Džazira da je spreman da zastupa al-Zaidija na sudu. Demonstranti u četvrti Sadr Siti u Bagdadu, i svetom šiitskom gradu Nadžafu danas su na ulicama zahtevali da novinar bude pušten iz zatvora. Njegove kolege su izjavile da Al-Zaidi krivi Buša za krvoproliće u Iraku.

XS
SM
MD
LG