Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš u nenajavljenoj poseti Iraku


Američki predsednik Džordž Buš stigao je u nenajavljenu posetu Iraku, po svemu sudeći poslednju za vreme svog drugog mandata koji ističe sledećeg meseca.

Predsednik Buš je uz vrlo veliko obezbeđenje doputovao u Bagdad danas popodne po lokalnom vremenu kako bi razgovarao sa svojim iračkim kolegom Džalalom Talabanijem i premijerom Nurijem al-Malikijem. Prema navodima zvaničnika Bele kuće američki predsednik želeo je da se vidi sa iračkim rukovodstvom, zahvali se američkim vojnicima na službi i proslavi novi bezbednosni sporazum između dve zemlje.

Reč je o četvrtoj poseti predsednika Buša Iraku, otkad je 2003. poslao trupe u tu zemlju. Trenutno, u Iraku je raspoređeno oko 150 hiljada vojnika i pratećeg osoblja, a od marta 2003. U borbama je poginulo preko 4.200 vojnika u službi SAD.

Slično kao i predsednik, samo dan ranije, u nenajavljenu posetu Iraku stigao je i američki sekretar za odbranu Robert Gejts, koji je tom prilikom vojnicima rekao da je američka vojna misija u Iraku „u završnici“, ali da Sjedinjene Države nameravaju da pojačaju svoje prisustvo u Avganistanu.

Američki sekretar za odbranu obratio se juče američkim vojnicima u Iraku rekavši im da je tamošnje američko vojno angažovanje „u završnici“, insistirajući istovremeno da je njihov doprinos stabilnosti te zemlje od životne važnosti i da je u sklopu nedavne odluke Sjedinjenih Država da pojačaju svoje vojno prisustvo u Avganistanu.

Tokom razgovora sa običnim vojnicima, Gejts se izneo pojedinosti plana novoizabranog predsednika Baraka Obame za smanjenje američkog angažovanja u Iraku, objasnivši da to predstavlja „značajnu izmenu misije.“ Obama je obećao da će povući američke trupe iz Iraka u roku od 16 meseci, dok su SAD nedavno potpisale sporazum sa Irakom koji predviđa povlačenje do 2011. godine.

Gejts je nagovestio da će američki vojnici napustiti gradove i naseljene oblasti u Iraku već do 30. juna, što je samo mesec dana pre nego što bi trebalo da bude sproveden referendum o pomenutom sporazumu. To je trenutak kada će svih 18 iračkih pokrajina biti predato pod iračku kontrolu, rekao je Gejts, dodajući da će Irački vojnici postepeno sve više preuzimati teret čuvanja bezbednosti.

„Naše snage će se vremenom smanjivati i postati manje upadljive. Iračke snage će sve više preuzimati svakodnevne zadatke. Ali uprkos onome što čujete o povećanju fokusa na Avganistan, nema mesta sumnji da je vaša misija i misija svih američkih vojnika u Iraku i dalje izuzetno važna u ovom ključnom periodu tranzicije“, rekao je Gejts.

Međutim, najviši američki komandant u Iraku, general Rejmond Odierno rekao je da će, uprkos julskom roku za povlačenje iz gradskih područja, neki američki vojnici ostati u lokalnim kasarnama kao instruktori.

Do Gejtsove posete Iraku došlo je samo dve nedelje pošto je irački parlament glasanjem odobrio ratifikaciju novog bezbednosnog sporazuma sa Sjedinjenim Državama, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara. Neki stručnjaci se pitaju da li su Iračani dovoljno izvežbani da preuzmu bezbednosne zadatke i da li će biti spremni za američko povlačenje iz gradskih područja. Predstavnik iračkog Ministarstva odbrane, Mohamed al-Askari, tvrdi da su iračke snage spremne i da u protivnom Irak ne bi pristao na potpisivanje sporazuma.

Američki vojni komandanti više puta su izjavili da ne mogu da pošalju 20 hiljada ili čak više vojnika u Avganistan, ako se ne smanji broj vojnika u Iraku. Robert Gejts ipak insistira a američko vojno prisustvo u Avganistanu nikada neće dostići nivo prisustva u Iraku.

„Veoma je malo verovatno da će naše prisustvo u Avganistanu ikada dostići nivo prisustva u Iraku. Mislim da ćemo izaći u susret zahtevu generala Dejvida Mekjernana za slanje četiri dodatne borbene brigade, tokom narednih godinu ili nešto više dana, ali kao što sam rekao tokom ove posete, veoma bi me zabrinula veća prisutnost od te u Avganistanu. Sovjeti su u toj zemlji imali 120 hiljada vojnika, ali su izgubili jer nisu imali podršku avganistanskog naroda. U određenom trenutku prisustvo postaje toliko veliko da počnete da ličite na okupatora, a ne na avganistanskog saveznika“, rekao je Gejts.

Do ovih izjava američkog sekretara za odbranu došlo je samo dan pošto su Sjedinjene Države saopštile da će do idućeg leta poslati u Avganistan pojačanje od nekoliko hiljada vojnika. Gejts je u četvrtak u Kandaharu rekao da oružane snage mogu da očekuju da će još nekoliko godina biti u značajnijoj meri prisutne u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG