Linkovi

Crna Gora potpisala Sporazum o statusu snaga u okviru PzM


Crna Gora potpisala je danas u Vašingtonu SOFA sporazum u oviru programa Partnertsvo za mir, odnosno multilateralni sporazum između država NATO i zemalja članica Partnerstva o statusu njihovih snaga.

Danas potpisanim sporazumom reguliše se status stranih jedinca dok se nalaze na teritoriji neke druge države i između ostalog omogućava sprovođenje zajedničkih vojnih vježbi I obuke članica NATO i zemalja u programu Partnesrtvo za mir. Takođe se pruža određena zaštita crnogorskim snagama u ostalim zemljama, partnerima Alijanse. Sporazum je u Stejt Dipartmentu u ime crnogorske vlade potpisao ambasador u američkoj prijestonici Miodrag Vlahović.

“Ovo je jedan značajan korak, od mnoštva, u našim naporima da se približimo Sjevernoatlantskoj alijansi. Dakle jedan značajan korak na tom putu gdje, kao što sam rekao pomoćniku državnog sekretara gospodinu Fridu, Crna Gora uživa punu I nedvosmislenu, prijateljsku podršku SAD, što smatramo veoma značajnim", kazao je Vlahović Glasu Amerike nakon potpisivanja sporazuma.

Vlahović ističe da crnogorski građani mogu samo da imaju koristi od evroatlanskih integracija.

"Naše evroatlanstke integracije i naš uspjeh na tom planu uključuje, naravno, i naše skoro, buduće članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi, koje je najbolja pretpostavka i potvrda, ne samo naših dostignuća u okviru odbrane I bezbjednosti, nego i naših ukupnih demokratskih dostignuća u izgradnji naših institucija demokratskog sistema. To treba da nas preporuči da se, nadam se u sagledivoj budućnosti, nađemo u punopravno članstvo I u okviru Evropske Unije",ističe crnogorski ambasador.

Na putu ka evropskoj zajednici, Podgorica može da računa na punu podršku Sjedinjenih Država, potvrdio je pomoćnik državnog sekretara Danijel Frid, koji je prisustvovao ceremoniji potpisivanja.

"Ovaj potpis na SOFA sporazum još jedan je od mnogih koraka koji će vas dovesti do pune integracije u evropsku porodicu zemalja I to je naš cilj za cio region Balkana. Ovo je dobar korak naprijed u ostvarenju naše zajedničke vizije jedinstvene, slobodne I mirne Evrope", kazao je Frid i ponovio da je Crna Gora uspješna priča.

"Crna Gora je obnovljenu nezavisnost učinila uspješnom. Vaša zemlja pokazala je da je odgovoran član porodice nacija. Dobro ste počeli u postizanju onoga za što smo se složili da je cilj vaše zemlje, da bude dio Evrope I transatlantske zajednice".

Visoki američki zvaničnik je zaključio da između Crne Gore I njene evropske budućnosti nema barijera, naglašavajući da su crnogorski građani sami zaslužni sa svoj uspjeh.
XS
SM
MD
LG