Linkovi

Bramerc: Poboljšana saradnja, ali hapšenja i dalje prioritet


Glavni tužilac Haškog suda Serž Bramerc izjavio je da se saradnja Srbije s Tribunalom "znatno poboljšala", ali da "najkritičnija oblast saradnje" ostaje hvatanje begunaca.

Bramerc je u obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ocenio da je "promena opšteg političkog okruženja u Srbiji dovela do odlučnije saradnje vlasti na političkom, pravosudnom i operativnom nivou". Ipak, hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića i njihovo dovodjenje u Hag najviši je prioritet za ispunjene mandata Tribunala, naglasio je Bramerc.

Ocenjujući da Bosna i Hercegovina nastavlja da saradjuje u pristupu dokumentima, Bramerc je izrazio nadu da političke i institucionalne poteškoće u toj zemlji neće negativno uticati na saradnju s Hagom. Takodje je rekao da je Hrvatska odgovorila na većinu zahteva za pomoć Tužilaštvu, ali da se od Zagreba i dalje traže dokumenti u slučaju Anta Gotovine.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, Rozmari Dikarlo, izjavila je da je rešenje slučajeva Mladića i Hadžića kritično za stabilnost i pomirenje na Balkanu. Ona je naglasila da međunarodna zajednica ne sme da dozvoli da pojedinci koje je optužio Međunarodni sud ostanu nekažnjeni, samo zato što nisu uhvaćeni pre zatvaranja suda.

Ambasador Srbije u Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović, ocenio je da izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala odražava spremnost vlasti Srbije da saradjuje s Tribunalom. Jevremović je na sastanku Saveta bezbednosti rekao da je suština izveštaja u skladu sa ocenom vlasti Srbije o saradnji s Tribunalom.

XS
SM
MD
LG