Linkovi

Globalna kriza snažno pogodila zemlje u razvoju


Prema novom istraživanju Svetske banke, očekuje se smanjenje trgovine u svetu prvi put posle 1982. U izveštaju pod naslovom Globalni ekonomski izgledi, navodi se da je sadašnja finansijska kriza izazvala nagli pad vrednosti robe i da će verovatno izazvati smanjenje investicija, usporavanje rasta i manji izvoz iz zemalja u razvoju.

Finansijska kriza je uskomešala tržišta u bogatim zemljama i sada teško pogađa zemlje u razvoju. Banke su u opasnosti, mnoge valute su oslabile i smanjuju se strane investicije.Analitičar iz Svetske banke Hans Timer kaže da zemlje koje su lane dobro poslovale, sada doživljavaju rekordni pad.

„Naša studija predviđa rast od četiri i po odsto u zemljama u razvoju, što i dalje deluje visoko, ali je više od tri odsto manje nego u 2007, a to je jedan od najoštrijih padova rasta u istoriji“, ističe Timer.

Za pad se okrivljuje smanjenje tražnje u zemljama u razvoju. Ono je dovelo do naglog smanjenja globalne trgovine, prvog posle 25 godina. Smanjenje trgovine podrazumeva gubitke u proizvodnji i na izvoznim tržištima, koji onda dovode do porasta nezaposlenosti.

Usporeni rast znači i usporeni porast svih dohodaka u zemljama u razvoju, uključujući siromašne i veće stope nezaposlenosti u zemljama u razvoju. To znači da će koristi koje smo videli u proteklih pet-šest godina - od rekordnog rasta u zemljama u razvoju - jedno vreme stagnirati“, ističe Hans Timer iz Svetske banke.

U izveštaju se navodi da će iduće godine zemlje u razvoju u subsaharskoj Africi doživeti veći rast od mnogih industrijalizovanih zemalja. Ipak, mnoge zemlje u Africi i istočnoj Aziji će teško dolaziti do gotovine, budući da će se smanjiti krediti u svetu.

Ekonomista iz Svetske banke Endru Berns kaže da će bolje proći zemlje koje se oslanjaju na zaradu od nafte i metala.

„Pozitivna strana priče je to što kada pogledamo šta su zemlje-izvoznice izvozile proteklih 20 godina, vidimo da su bile mnogo mudrije u pogledu korišćenja ogromnih prihoda u poređenju sa 1990-im i ’80-im“, smatra Endru Berns.

Premda je nedavni pad cena nafte uzrokovao pojeftinjenje energije i hrane, Berns kaže da će siromašnim zemljama biti potrebna pomoć bogatih zemalja da bi preživele ekonomsku krizu.

Svetska banka ne isključuje mogućnost globalne recesije, ali se u izveštaju naglašava da bi do 2010. najgore trebalo da prođe

XS
SM
MD
LG