Linkovi

Obama: Nisam razgovarao sa Blagojevićem o senatskom mestu


Novoizabrani američki predsednik Barak Obama imenovao je bivšeg senatora Toma Dešla za sekretara za zdravstvo i ljudske resurse. Obama je u Čikagu objavio da će Dešl biti na čelu i nove kancelarije Bele Kuće za reformu zdravstva. Današnju konferenciju za novinare su međutim obeležili Obamini komenatori o skandalu u vezi sa hapšenjem guvernera Ilinoisa.

Uprkos hapšenju zbog optužbi za korupciju, guverner Ilinoisa Rod Blagojević vratio se na posao i po svemu sudeći ne namjerava da podnese ostavku.

To od njega zahtijevaju mnogi politički lideri, uključujući novoizabranog predsjednika Baraka Obamu, koji je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da je užasnut i razočaran cijelim slučajem.

Mislim da guverener u ovom trenutku ne može efikasno da služi narodu Ilinoisa. U Springfildu će biti odlučeno kako da se riješi to pitanje. Mislim da će oni isto zaključiti. Nadam se da će sam guverner shvatiti da više ne može efikasno da služi narodu I da će podnijeti ostavku”, kazao je Obama.

Postavlja se i pitanje sa kojim članom tranzicionog tima je Blagojević razgovarao tokom pregovora o tome ko će zamijeniti Obamu.

“Ja nisam imao nikakav kontakt sa kancelarijom guvernera, niti sam razgovarao sa njim o ovom pitanju. U to sam siguran. Ono što želim da uradim jeste da prikupim podatke o tome da li je bilo kontakata između osoblja tranzicionog tima i guvernerove kancelarije i to ćemo objaviti u narednih nekoliko dana. Ali sam apsolutno siguran da naša kancelarija nije učestvovala u bilo kakvom sklapanju dogovora o mom senatskom mjestu", ustvrdio je novoizabrani predsjednik.

Sve veći skandal uticao je i na ostale političare iz Ilinoisa. Izvori iz policije saopštili su američkim televizijskim mrežama da je kandidat broj pet, koji se pominje u Blagojevićevim razgovorima, kongresmen Džesi Džekson mlađi, čiji su predstavnici navodno ponudili guverneru da prikupe sredstva za njegovu kampanju u zamjenu za upražnjeno senatsko mjesto.

"Nisam nikada nikoga ovlastio da guverneru Blagojeviću obeća nešto u moje ime", naglasio je međutim Džesi Džekson mlađi.


U cijeli slučaj je, prema transkriptima telefonskih razgovora, umiješana i Blagojevićeva supruga Peti, koja je preko svog oca, uticajnog čikaškog političara Ričarda Mela, omogućila svom suprugu da napreduje na političkoj sceni u Čikagu. Blagojević i Mel su međutim prestali da razgovaraju, nakon što je guverner Ilinoisa zatvorio deponiju Melovog rođaka.

Ukoliko Rod Blagojević odbije da da ostavku, državni lideri predložiće održavanje specijalnih izbora na kojima bi trebalo da bude popunjeno Obamino senatsko mjesto. Državni tužilac Ilinoisa saopštila je da će možda preduzeti određene akcije kako bi natjerala Blagojevića da napusti položaj. Liza Medigan je istakla da je spremna da ide do Vrhovnog suda, kako bi guvernera proglasila nepodobnim za obavljanje te funkcije.

XS
SM
MD
LG