Linkovi

Vučinić: Članstvo u NATO je u interesu Crne Gore


Ulazak Crne Gore u NATO značajan je sa aspekta njenog razvoja i građani to polako prepoznaju. Oni koji su bili neodlučni, u narednom periodu će lakše pronalaziti odgovor na pitanje treba li Crna Gora da bude članica NATO, kaže za "Glas Amerike" ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić

Odbor za bezbjednost i odbranu crnogorskog parlamenta podržao je danas Predlog strategije odbrane Crne Gore, dokument koji odgovora na najvažnija pitanja u oblasti funkcionisanja i razvoja sistema odbrane.

Ministar odbrane Boro Vučinić kaže da taj dokument proizilazi iz Ustava i Strategije nacionalne bezbjednosti, prezentacionog dokumenta Crne Gore za Partnerstvo za mir i njenog strateškog opredjeljenja za evropske i evroatlanske integracije:

"Rekao bih da je značaj u tome što je u okviru ovog dokumenta jasno pozicionirano ono što čini odbrambene snage, sve ono što treba da bude sadržina sistema odbrane sa svim nosiocima i elementima iz sistema odbrane, gdje je jasno pozicionirana i uloga vojske.
Najbitnije u ovom dokumentu je što se i kroz njega prepoznaje naš evro-atlanski put i cilj Crne Gore da bude članica NATO-a i EU. Ali, isto tako, da u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti damo doprinos globalnom miru i da budemo jedna od zemalja koja će, u okviru regiona, biti faktor mira i stabilnosti"
, kaže crnogorski ministar odbrane.

Vučinić nije iznenađen zbog činjenice što podrška javnog mnjenja za članstvo Crne Gore u NATO ima tendenciju rasta:

"Mislim da će ta podrška u narednom periodu sve više rasti i da će građani Crne Gore izvjesno prepoznati interes da Crna Gora bude članica kolektivnog sistema bezbjednosti. Više puta smo ponovili da je strateški cilj koji je Vlada definisala, nešto što je realno, objektivno i što je garant mira i stabilnosti na ovim prostorima.Mislim da je i sa aspekta razvoja Crne Gore i sa aspekta afirmacije turizma, članstvo u NATO nešto što je u interesu Crne Gore. Građani to polako prepoznaju. Podrška koja je bila na nivou jedne trećine-jedna trećina se uvijek izjašnjavala protiv, a trećina je tražila odgovor na to pitanje-govori da će se ubuduće lakše dolaziti do odgovora na pitanje o članstvu u NATO-u", smatra Vučinić.

Crnogorski ministar odbrane izuzetno je zadovoljan saradnjom sa Nacionalnom gardom američke države Mejn, a ta saradnje će, kaže, u narednom periodu biti još intenzivnija:

"Saradnja je intezivirana naročito u vojno-vojnom dijelu, tako da na nama ostaje da u okviru plana saradnje za 2009. godinu ispratimo aktivnosti koje nisu male i koje su pred nama".

Vučinić je izrazio zahvalnost Nacionalnoj gardi države Mejn na podršci reformi sistema odbrane Crne Gore i izgradnji njene vojske.

XS
SM
MD
LG